"Беса Транс" - стари автобуси и без COVID мерки

Фирмата-превозвач досега не е имала сериозни инциденти, днес никой не отиде на работа в офиса

Общество
19:24 - 23 Ноември 2021
5042
"Беса Транс" - стари автобуси и без COVID мерки

Компанията, извършила превоза с автобуса-ковчег, пламнал тази нощ на "Струма", е във фокуса на разследването и у нас, и в Северна Македония.

Беса транс БТБ" е базирана в село Рашче, край Скопие, но има офиси и в други македонски градове като Тетово и Куманово.

В търговския регистър на Северна Македония има две компании, занимаващи се основно с транспорт, "Беса транс БТБ" и "Беса транс 2 & БТ", регистрирани в Рашче, Скопие, и още три в други части на страната, една от които в Тетово. "Беса" е често използвана дума като име или търговски марки, в Северна Македония има и такава политическа партия на етническите албанци.

Македонските власти обясниха днес, че вече са предали на българските информация за "Беса транс" и собствеността на автобуса. В данните, които прокуратурата в Скопие ще предаде на София за инцидента, влизат такива за другите автобуси в конвоя от 4 превозни средства, преминал по пътя от Турция към Северна Македония, включително за осъществените технически прегледи.

Повечето автобуси, които ползва фирмата, са от 2008-2009 г. Македонският главен прокурор Любомир Йовески твърди, че досега компанията не е имала подобни инциденти.

Компанията няма зад гърба си сериозни пътни инциденти, но директорът на транспортния инспекторат Руфат Хусеини - потърсен от македонския сайт "Фокус", обяснява, че в хода на пандемията е преминала през 4 инспекции и е получила актове за протоколите за защита от COVID-19. Наложените санкции са заради превоза на повече пътници, отколкото е позволено като част от противоепидемичните мерки.