"Бесове" в НАТФИЗ - спектакъл за модерния (не)свободен човек

Студентите на проф. Снежина Танковска под режисурата на Боян Арсов с ярък прочит на Достоевски и Камю

Култура
16:15 - 22 Юли 2021
12590
"Бесове" в НАТФИЗ - спектакъл за модерния (не)свободен човек

Последният клас в НАТФИЗ на изтъкнатия педагог и режисьор проф. Снежина Танковска направи през февруари сценичния си дебют със спектакъла „Бесове“ от Албер Камю по великия роман на Фьодор Достоевски. Тази първа среща с публиката бе от изключителна важност за студентите поради факта, че философско-театралният проект уви се оказа последната постановка на проф. Танковска, която внезапно си отиде от този свят в края на миналата година.

Независимо, че тя не можа да завърши „Бесове“ мечтаният спектакъл получи пълноценен сценичен живот, благодарение на един от последните ѝ възпитаници и неин асистент в НАТФИЗ Боян Арсов, който пое режисурата на спектакъла. 28-годишният дипломиран актьор и докторант в НАТФИЗ сподели пред Lupa.bg, че да се зааеме с режисурата на "Бесове" за него е кауза. Това е и почит към неговия преподавател проф. Снежина Танковска и знак на морална подкрепа към студентите.

Премиерата излезе на 23 февруари, когато видната професорка по актьорство и режисура за драматичен театър щеше да навърши 70 години. "Това е урок от нея, отвъд моята задача да остана до студентите и да ги подкрепя в това последно нейно желание да се осъществи този проект. Разбира се, за студентите бе много важно този спектакъл да се осъществи. Това беше и една проверка за мен самия за всичко, което аз съм научил от проф. Танковска.

Проф. Снежина Танковска мечтаеше да постави "Бесове" със своите студенти

Защото тя винаги ни е учила и винаги ни е възпитавала да не бъдем просто актьори, които изпълняват определени задачи, свършват си работата и изчезват. Тя винаги ни е учила да гледаме целия контекст около изграждането на една роля и от визуална, и от образна гледна точка. Не съм си представял, че ще направя спектакъл два часа и половина в един такъв момент с толкова голям клас - 16 души са все пак. Безспорно в спектакъла има тази енергия от всичко случило се. Най-хубавото е, че за тези две години студентите успяха да осъществят тази среща с преподавателя си", коментира Боян Арсов пред Lupa.bg.

Младият възпитаник на НАТФИЗ Боян Арсов се зае с режисурата на "Бесове"

"Бесове" е опит на човека да изкрещи смело своята истина в лицето на целия свят, да промени хода на времето, да разруши установените норми, да постави нови правила, да изтрие чуждите думи и да напише свои, да надвие своята слабост, като открие собствената си сила и се научи да я използва, разкрива още режисьорът.

"Бесове" е опит на човека да прости тихо в себе си. Опит да начертае своя път, да укроти самотата и разрухата в действията и съвестта си, да избере в какво да вярва и кого да обича в името на това да устои на ледения вятър в сърцето и мисълта си. В името на това да бъде човек.

Представлението поставя героите на Достоевски и Камю в една динамична условна сценична реалност, в която те настървено търсят своето място в заобикалящия ги чужд и агресивен свят, пълен с изисквания, прокламации и отчуждение", казва талантливият Боян Арсов.

Амбициозните студенти на проф. Снежина Танковска под режисурата на Боян Арсов наистина правят един ярък съвременен прочит на интерпретацията на пиесата на френски писател, драматург и философ-екзистенциалист Албер Камю по литературния шедьовър на Достоевски "Бесове". Въпреки крехкия си житейски и професионален опит на сцена те изразяват умело и чрез емоционалната актьорска игра, и чрез тялото си, и чрез интонацията в гласа си темите, вълнували и руския класик, и френския екзистенциалист - за границите на свободата и несвободата.

Интригуващата сценография на доц. Марина Райчинова, черните дрехи, наподобяващи военни униформи, в които са облечени младите актьори, също нейно дело, създават усещането за онези граници на човешката свобода и въображение, до които човек може да разсъждава и да достигне. Те създават и усещането за своеобразен затвор, в който се намира съвременният човек, въпреки привидното усещане за абсолютна свобода.

Наситената с тъмносини нюанси сценография напомня готически стил, който символизира мистериозните и тъмните страни на живота. Интересната хореография е дело на проф. д-р Петя Цветкова, а впечатляващата музикална среда на Боян Христов умело допълва цялостното философско усещане в спектакъла.

"Със сигурност това не са героите на Достоевски, такива каквито ги знаем от XIX век, мисля, че не е и нужно. Това са едни съвременни млади хора, които изхождайки от темите в пиесата и от позицията на тези герои са верни на времето си. Искахме цялото представление и като игра, и като жанр да бъде вярно на този забързан свят, в който живеем. Светът все повече изисква от нас да сме тук и там в определен момент, да можем всичко, да знаем всичко, постоянно да сме нащрек. Опитахме се да вложим това усещане в работата и в самото представление", сподели режисьорът на "Бесове" пред Lupa.bg.

"Бесове" е политическа и социална сатира, психологическа драма и трагедия, която може да бъде актуална за всяко едно европейско общество, въпреки че Фьодор Достоевски изследва Русия от средата на XIX век. В основата на романа е случаен град, който става център на трагични събития и изпада в хаос, след като негови жители решават да извършват революционна дейност оркестрирана от гения на Пьотър Верховенски. А героите на романа са студенти, силно повлияни от либерални, социалистически и революционни идеи, идващи от Европа. Затова няма и нищо по-логично от това именно будните студенти от НАТФИЗ, които са в началото на своите творчески и житейски търсения, да изиграят героите на Достоевски, пречупени през виденията на Камю. 

С "Бесове" Боян Арсов е финалист в националния конкурс за млад театрален режисьор "Слави Шкаров", който се организира от Русенския театър. "Тази номинация е подарък за целия клас", каза Боян Арсов и добави, че това е било голяма изненада за него. Постановката ще се играе и на сцената на Драматичен театър ”Сава Огнянов” в Русе през октомври.

Студентите на проф. Снежина Танковска и на Боян Арсов заслужават адмирации за отдадеността си на актьорската кауза, за огромния труд, който са положили и за дързостта да навлязат в дълбоките води на една сложна в драматичен и психологически план философска пиеса. 

Ето кои са "героите" от НАТФИЗ в спектакъла "Бесове", които изкушените от философията и от театралното изкуство може да гледат и през следващия сезон на голямата сцена на театъра в НАТФИЗ:

Разказвача – Георги Илиев, Николай Ставрогин – Спартак Тодоров, Пьотър Степанович Верховенски – Теодор Каракачанов, Степан Трофимович Верховенски – Теодор Ненов, Варвара Ставрогина – Ванина Йорданова, Алексей Кирилов – Александър Андреев, Иван Шатов – Христо Тенчев, Даша Шатова – Велина Георгиева, Лиза Дроздова – Ивана Керанова, Мария Тимофеевна Лебядкина – София Джустрова, Капитан Лебядкин – Сезер Сами, Григориев – Георги Илиев, Липутин – Георг Киряков, Шигальов – Мартин Емануилов, Виргински – Дейвид Тумбарков, Гаганов – Захари Турманов, Федка – Ростислав Панков, Прасковя Дроздова – София Джустрова, Маврикий Николаевич – Дейвид Тумбарков, Лямшин – Сезер Сами, Семинариста – Ростислав Панков, Владиката Тихон – Теодор Каракачанов, Майорът – Захари Турманов.