"Биограф" пусна извънреден брой за 10 ноември

Нещо за четене
15:41 - 08 Ноември 2019
11281
"Биограф" пусна извънреден брой за 10 ноември

Специален брой за 30-годишнината от 10 ноември пусна списание "Биограф", оповестиха от редакцията на популярното издание. Още от сряда, 6 ноември, по будките за вестници и обектите на „Лафка” в цялата страна е луксозното богато илюстровано издание „Biograph History Special”, което на 164 страници разказва в текст и удивителни снимки историята на прехода у нас.

По-голямата част от фотографиите, дело на Иван Бакалов, Иван Григоров и от архива на БТА, се публикуват за първи път в печата. Поместени са спомени, свидетелства и интервюта с главните действащи лица в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век.

Народните представители Цветана Манева и Дико Фучеджиев по време на сесията в парламента, на която освобождават Тодор Живков от поста държавен глава и избират Петър Младенов

„30 години са много време. Почти цял съзнателен човешки живот. 20-годишните на 10 ноември днес са 50-годишни. 30-годишните станаха 60-годишни, а 50-годишните са на 80. Всеки пази своите спомени. Имаме ли колективна памет за тези знаменателни събития, преобърнали общата ни съдба? За 30 години разрушената от войната Германия стана първа икономическа сила в Европа. За 30 години разрушената от войната Италия стана една цветуща държава. В България война не е имало. А изглежда като преживяла война. Най-голямата криза е обезлюдяването на България и стопяването на нацията. С какво толкова да се похвалим след 30 години преход?”, пита журналиста Иван Бакалов, който е отговорен редактор на специалния брой.

На снимката в заглавието: Гена Димитрова пее химна на митинг пред парламента в деня, в който Тодор Живков е освободен на сесия на Народното събрание от поста държавен глава - 17 ноември 1989 г. 

Тодор Живков играе хоро през 70-те години на миналия век. Авторът на този фотос е неизвестен

Цената на извънредния брой на "Биограф" е само 6 лева. В продажба е и регулярният брой на списанието, което този месец е поставило Киану Рийвс на корицата си.