"Бионтех" иска да придобие компания за изкуствен интелект

И след реализиране на сделката "Инстадийп" ще остане базирана в Лондон

ЕС
12:05 - 11 Януари 2023
1663
"Бионтех" иска да придобие компания за изкуствен интелект

Германската фармацевтична компания "Бионтех" (BioNTech) планира да придобие британския стартъп "Инстадийп" (InstaDeep), който е фокусиран върху разработването на изкуствен интелект, предаде ДПА.

Предложението включва 362 милиона лири (440 милиона долара) в брой и акции на "Бионтех". Ако бъде реализирано, това ще бъде най-голямата придобивка досега в историята на германската компания.

Евентуалната придобивка ще добави 240 висококвалифицирани служители към щата на "Бионтех" и ще й отвори достъп до глобална мрежа от изследователски партньори в сферата на изкуствения интелект, машинното обучение и обработката на данни.

И след реализиране на сделката "Инстадийп" ще остане базирана в Лондон и ще продължи да оперира глобално като подразделение на "Бионтех".

Германската компания се надява да приключи реализацията на сделката до края на март, съобщи главният изпълнителен директор Угур Шахин.

Двете компании си партнират успешно през последните три години при разработването на система за ранно предупреждение за откриването на високорискови варианти на КОВИД-19.