"Болница за плюшени мечета" бори страха на децата от лекарите

Кампанията е организирана от студенти и се провежда днес и утре в някои градове у нас

Новини
09:07 - 02 Декември 2023
2240
"Болница за плюшени мечета" бори страха на децата от лекарите

Болницата за плюшени мечета „ще работи“ днес и утре. Това съобщават от Асоциацията на студентите медици в България, които за 12-та година организират инициативата съвместно със студенти от медицинските университети в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен и Стара Загора.

“Болница за плюшени мечета” е проект, насочен към деца на възраст 3-9 години. Целта е чрез игри и забавления децата да разберат, че посещенията при лекаря не са страшни, както и че болестта е нормална част от живота и не трябва да се страхуват да я преодолеят и да споделят. Кампанията помага и на студентите да се запознаят отблизо с детските страхове и вълнения и да се опитат отсега да изградят връзката лекар – дете (пациент), по правило основаваща се на взаимно доверие и топлота.

В деня на „прегледите“ всяко дете носи своя плюшена играчка, която ще бъде “пациент”. Влизайки в ролята на родител, детето ще сподели оплакванията на “своето дете” и ще получи препоръки за здравето му, дадени от студентите. Бъдещите лекари ще покажат на децата основни манипулации, които се извършват при рутинен преглед.

В София „болницата“ ще отвори врати на 3 декември, 10:00 до 16:00 ч., в „София ринг мол“, в Плевен – на 3 декември, в „Панорама мол Плевен“ от утре в 10:00 до неделя в 16:00 ч. В двата почивни дни „болницата“ ще работи и в Пловдив – в търговски център „Плаза“, от 10:00 до 16:00 ч., в търговски център „Галерия“ в Стара Загора от 10:00 до 16:00 ч. и в търговски център „Галерия“ в Бургас от 10:00 до 16:00 ч. Болницата за плюшени мечета ще работи във Варна, в неделя от 11:00 до 18:00 ч.