"Булгаргаз" бие тъпана: Няма газ от септември нататък!

Шефът на дружеството Людмил Йоцов изпратил тревожно писмо на енергийния министър и БЕХ

Политика
13:15 - 30 Юли 2022
4905
"Булгаргаз" бие тъпана: Няма газ от септември нататък!

Шефът на "Булгаргаз" Людмил Йоцов разобличава премиера в оставка Кирил Петков за осигурените количества газ чрез 7 танкера. Нещо повече, от държавното дружество алармират, че "Булгаргаз" ЕАД няма газ и не са осигурени в пълен размер необходимите количества за покриване на потреблението на клиентите за четвъртото тримесечие на 2022 година. Това признава изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов в писмо до министъра на енергетиката Александър Николов и до Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг от 27 юли 2022 година, цитиран от "Труд". 

Медията публикува с документа и с последващ анализ на "Булгаргаз" относно доставките на природен газ за страната, които са крайно недостатъчни дори с прословутите 7 танкера с втечнен газ, които Кирил Петков шумно анонсира на последното заседание на Министерския съвет. 

Освен, че няма свободни терминали за разтоварването, съхранението и преноса на газа от корабите, от "Булгаргаз" заявяват в прав текст, че "дори при доставка на въпросните количества, "Булгаргаз" отново ще има недостиг на количества природен газ". 

От писмото до министерството на енергетиката и БЕХ става ясно още, че втечнения газ с танкерите е оферта от компанията Cheniere Marketing International LPP. Изпълнителният директор на "Булгаргаз" прилага и сравнителна таблица на цените, от която се вижда, че газът по договора ни с "Газпром Експорт" ще е по-евтин.

От държавното дружество предупреждават още, че към цената на втечнения газ следва да се добавят разходите за регазификация, съхранение и пренос.