"Булгаргаз" има неплатена фактура към "Боташ" за един месец за 15 млн. долара

Новини
18:53 - 08 Август 2024
826
"Булгаргаз" има неплатена фактура към "Боташ" за един месец за 15 млн. долара

"Булгаргаз" има неплатена фактура към турската енергийна компания "Боташ" за един месец, която е за 15 млн. долара. Това каза изпълнителният директор на българския обществен доставчик Веселин Синабов по време на днешното заседание на парламентарната Комисия по енергетика.

Служебният министър на енергетика Владимир Малинов потвърди, че от "Булгаргаз" имат неплатени фактури, но не е сигурен дали са една или две. Той информира, че има писмо от "Боташ" до "Булгаргаз", както една чуждестранна медия е писала тези дни. Писмото е в отговор на искането на българския обществен доставчик да се предоговорят условията по договора между двете компании и е част от кореспонденцията по темата. По думите на Малинов това не означава категоричен отказ да се предоговорят условията по договора.

"Булгаргаз" е направил няколко опита да продаде договорения капацитет, добави служебният енергиен министър. Въпреки първоначално проявения интерес от няколко фирми, накрая нито една не е подала обвързваща оферта. Като последна стъпка българският обществен доставчик е разговарял с фирмите, които се интересуват при какви условия биха подали оферти. Те са отговорили, че условията трябва да са съизмерими с тези на терминалите (пунктове за регазификация на втечнен природен газ - бел. ред.), които се намират в близост.