"Черната овца" Делян Добрев гласува с две ръце против правителството?

Бившият министър отсъдил, че е позор да подкрепи кабинета "Денков" за провала в енергетиката

Новини
12:15 - 13 Октомври 2023
5661
"Черната овца" Делян Добрев гласува с две ръце против правителството?

Рогачът на ГЕРБ - Делян Добрев най-вероятно ще гласува "за" вота на недоверие към правителството днес, въпреки че Бойко Борисов заяви, че партията му ще даде рамо на управляващите. Това споделиха негови колеги, които са наясно с позициите на бившия енергиен шеф.

Наказателната процедура, която е първа за този кабинет, е тъкмо заради сектор енергетика,с обвинението, че властта убива сектора и подвежда миньори и енергетици. Добрев, като бивш енергиен министър, бе активен по темата през цялото време, докато траеха преговорите с протестиращите. Точно на такъв вот, той няма как да гласува "против", категорични са депутати. Самият Борисов се е отказал да въздейства на Добрев, защото е наясно, че е упорит и няма да промени позицията си.    

В свой пост отпреди ден, Добрев отново подчерта позицията си - че миньорите са прави да протестират и дори са закъснели с протестите, но уточни, че не е трябвало да го правят по този начин - с блокади на пътища, като така пречат на останалите.    

Добрев се прочу като черната овца в ГЕРБ още при гласуването за съставянето на ротационния кабинет и въпреки позицията на партията, гласува "против". Малко преди това, той се закле, че ще си отреже ръката, ако подкрепи власт с участието на "Промяната". 

"Ще си отрежа ръката, ако ми се наложи да гласувам за ПП", заяви той в свое интервю. 

Така и този път, макар и без клетви, Добрев просто ще натисне бутона "за", което значи неподкрепа за кабинета.  

Този вот едва ли ще мине, ясно е от математиката, след се избистриха позициите на отделните политически сили. От БСП, ИТН и "Възраждане" имат 72 подписа, а за да падне правителството са необходими 121 гласа в пленарна зала.