"Чернобил" пак е пред авария

Тръгнали са нови ядрени реакции при хранилището на горивото

Свят
21:02 - 12 Май 2021
5625
"Чернобил" пак е пред авария

Учени предупредиха за нови ядрени реакции в атомната електроцентрала в Чернобил, пише сп. Science.

По думите на специалистите в масата на урановото гориво, заровено в дълбините на реакторната зала на атомна електроцентрала, отново са започнали процеси на делене.

"Това е като тлеещи въглища на скара", отбеляза химикът Нийл Хайят.

Сега украински учени се опитват да разберат дали тези реакции ще угаснат сами или е необходимо да се вземат мерки за предотвратяване на нова авария. Анатолий Дорошенко от киевския Институт за проблеми с безопасността на атомните електроцентрали уточни, че сензорите регистрират увеличение на броя на неутроните, излизащи от едно недостъпно помещение. Това свидетелства за реакция на делене, посочи специалистът.

Колегата му Максим Савелев не изключи възможността за авария в атомната електроцентрала в Чернобил. По думите му отговорниците за управлението на ситуацията имат няколко години в резерв, за да намерят начин да премахнат възникналата заплаха. По време на аварията в атомната електроцентрала на 26 април 1986 г. урановите горивни пръти, техните циркониеви облицовки, графитни контролни пръти и пясък бяха хвърлени върху активната зона на четвъртия енергоблок в опит да се потуши пожара, превърнал се в лава. Тя се разтече в помещенията на реакторната зала и образува стопилка, съдържаща около 170 тона радиоактивен уран.

Година след бедствието над четвъртия енергоблок на атомната електроцентрала беше построен саркофаг от стомана и бетон - "Укритие". През него обаче вътре попадна вода, която забавя неутроните и увеличава шансовете за делене на урановите ядра. Проливни дъждове доведоха до рязко увеличаване на броя на неутроните. За да се отстрани този недостатък, през 2016 г. над "Укритието" беше построен нов метален купол. Благодарение на тази конструкция броят на неутроните в повечето точки на "Укритието" остава стабилен или дори намалява. Сега обаче неутроните са започнали да се появяват и натрупват на няколко нови места. В едно от помещенията на атомната електроцентрала в Чернобил броят им почти се е удвоил само за четири години. Намиращото се там гориво принуждава неутроните, преминаващи през него, да делят по-ефективно ядрата на урана.

"Това са достоверни и убедителни данни. Ние просто не разбираме за какъв механизъм става въпрос", посочи Хайят.

Той подчерта, че тази заплаха не може да бъде пренебрегната. Ученият отбеляза, че реакциите на делене в този участък могат да се ускорят в прогресия и това ще доведе до неконтролирано освобождаване на ядрена енергия.

Максим Савелев от Института по проблеми на безопасността на атомните електроцентрали добави, че експлозивна реакция може да срути нестабилните елементи на "Укритие" и тогава металният саркофаг ще се запълни с радиоактивен прах.

Решаването на новия проблем с възобновяването на реакциите на делене няма да бъде лесно, заключиха учените.