"Червеният пират" вероятно е от Сливен

Заплашвал е кметове и съветници

Актуални новини
17:05 - 28 Февруари 2024
1570
"Червеният пират" вероятно е от Сливен

В Районната прокуратура в Сливен е образувано дело за заплахи за живота към кметовете на Сливен и Котел, директори на големи предприятия и фирми в Сливен и региона, които са изпратени по електронна поща. Предполага се, че това е т.нар. "Червен пират",  който изпраща заплашителни писма през електронната поща до магистрати, политици и публични личности в София и Плевен. Не се изключва възможността да е от Сливен, защото показва информираност към местните събития и новини.  

Заплашителните мейли в Сливен са започнали да пристигат в края на август - началото на септември. Изпратени са от осем различни мейла, а изпращача обикновено се е свързвал с интернет през молове и големи супермаркети в София, каза наблюдаващият прокурор Татяна Еневска:

"Последните данни, които дойдоха са към месец януари, началото на месец януари. Заканите са, както казах, и по отношение на кметовете на Сливен и Котел, председателя на Общинския съвет, всички членове на Общинския съвет. И още веднъж казвам, касаят закани към живота на тези лица. Сериозно ги приемаме данни, че лицето, което ги изпраща има психични отклонения, ние водим разследването така, че да обследваме всички страни на заканите за убийство независимо, какво лице ги изпраща. Тези заплахи и закани идват от лице, което използва различни мейл адреси, един от които е именно „Червеният пират“. Но сходствата на думите, които употребява, когато отправя закани ни навеждат на мисълта, че лицето е едно и също."

Предполагаемият извършител е млад, около 30 – 35 годишен, високоинтелигентен, вероятно е лежал в психиатрична клиника в София. Разследването по случая продължава.