"Четири лапи": Българи въртят с Нидерландия незаконна търговия с кученца

У нас и в Румъния кутретата се развъждат при нехуманни условия и се пласират в чужбина

Общество
13:51 - 07 Декември 2023
1008
"Четири лапи": Българи въртят  с Нидерландия незаконна търговия с кученца

Нелегална мрежа прекарва незаконно развъдени при нехуманни условия кученца от България до Нидерландия. Това е установило проучване на природозащитната организация "Четири лапи".

Разследването е обхванало четири държави - България, Нидерландия, Великобритания и Румъния. Като България и Румъния са държавите, в които кученцата се развъждат при нехуманни условия, а в Нидерландия и Великобритания те се пласират в незаконна онлайн търговия. 

Тези кученца се отделят от майката прекалено рано и на 2-5 седмична възраст се подлагат на продължаващо три дни пътуване, установили от природозащитната организация. На тази възраст част от кученцата са все още слепи и се нуждаят от майчината кърма. Заради това и в редица държави в ЕС е забранен вносът на кученца, които са по-малки от 16 седмици. В България пък е забранена търговията с кученца, които не са навършили 8 седмици.

Отделно толкова малки кученца не са ваксинирани и могат да пренасят опасни болести като бяс и парвовироза, с които да заразят както новите си стопани, така и други животни.

18 от 19 проверени ферми за развъждане на кучета в България не отговарят на законовите изисквания за тази дейност, се твърди в доклада на "Четири лапи".