"Да, България" настоява за реформа на службите , за да спират руското проникване в страната

Режимът на Путин се стреми да установи сфера на влияние, в която да наложи своя модел на управление, това се подчертава в позицията на партията

Русия
13:40 - 18 Февруари 2024
2846
"Да, България" настоява за реформа на службите, за да спират руското проникване в страната

Впозиция по повод смъртта на руския опозиционер Алексей Навални Националният съвет на "Да, България", която е част от обединението "Демократична България", което от своя страна е част от управляващото мнозинство, настоява за прилагане на комплекс от политики за повишаване на съпротивителните способности на българските институции срещу заплахите от Кремъл.

"Режимът на Путин се стреми да установи сфера на влияние, в която да наложи своя модел на управление. България трябва да засили отговора си срещу тези кроежи на всички равнища", се подчертава в позицията на партията, чийто лидер е Христо Иванов.

Изтъква се "все по-острата нужда" от реформа на службите за сигурност. Според "Да, България" особено обезпокоителни са сигналите, че българските служби не оказват ефективно противодействие на руското влияние и проникване в страната, включително и в самите институции от сектор "Сигурност".

Реформата в службите беше поставена сред приоритетите на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" при съставянето на действащото правителство, но повече от 8 месеца след началото на управлението тя не е започнала, като сред основните причини е постоянната съпротива от страна на другите двама партньори в управлението - ГЕРБ и ДПС, които иначе се афишират като евроатлантически ориентирани.

Партията на Христо Иванов призовава Народното събрание да започне разглеждането на законопроектите, отнасящи се до нужните трансформации в сектора.

По отношение на положението в Украйна се изтъква, че успехът на Киев във войната е от жизнен национален интерес за България.

"Време е да се ускорят усилията на нашите институции в изпълнение на съответните решения на парламента и от декларации да преминем към бързи действия. Очакваме Министерството на отбраната да отчете дейността си в тази насока пред Народното събрание", се казва още в позицията.

Задържаният за шпионаж антимафиот е предал информация и от партньорски служби на ЕС на Русия.