"Децата ядат за 1 паунд" - ето как Великобритания се бори с инфлацията

Англичаните едвам изхранват малките докато са във ваканция

Новини
15:00 - 27 Август 2023
5848
"Децата ядат за 1 паунд" - ето как Великобритания се бори с инфлацията

Дългата лятна ваканция на учениците може да се окаже непосилно финансово бреме за някои семейства, дори в богати държави като Великобритания. И заради високите цени на хранителните стоки родителите да се нуждаят от помощ, за да изхранват своите деца.

Офертата „Децата ядат за един паунд“ съществува отдавна в някои английски кръчми и закусвални. Но преди икономическата криза тя се смяташе само за малък бонус към поръчваната от възрастните храна, а не за самостоятелна услуга.

Рекордната за последните 40 г. инфлация в Обединеното кралство, обаче, принуди редица бизнеси да се насочат към предлагане на самостоятелно евтино детско меню. Така те се опитват да помагат на родителите през 6-те седмици лятна ваканция, когато децата не получават безплатен училищен обяд и изхранването им се осигурява само от техните семейства.

Още в началото на лятната ваканция четири от големите хранителни вериги обявиха, че в кафенетата към магазините си ще предлагат за деца здравословно топло ядене за един паунд – сума, равняваща се на два лева и 30 стотинки и с която трудно можеш да си сготвиш нещо сам във Великобритания. Последваха ги и някои малки закусвални, предава НОВА.

„В началото започнахме да продаваме по 6-7 обяда на ден. Но скоро нещата се разраснаха и стигнахме до около 30. Инициативата върви от началото на лятото и имаме още седмица и половина, преди децата да започнат училище. Като цяло вече сме предоставили на общността към 400 яденета за по един паунд”, каза Сара Люис.

Сара  Люис привлече вниманието на британските медии, след като се разбра, че е нахранила евтино десетки деца през лятото в своята семейна закусвалня в градчето Пенигройс в Уелс.

„Хората тук са много щедри. Харесват това, което правим и много бизнеси ни дават дарения – пари в брой или продукти. Нашите доставчици дариха, както и клиенти. Това ни позволи да можем да предоставяме храна през всичките шест седмици на ваканцията. Освен това, заради големия медиен отзвук, хора от цялото Обединено кралство започнаха да даряват. Което означава, че можем да продължим с тази инициатива и по-нататък”, разказа още Люис.

Някои общински съвети и църкви пък организираха различни детски празници с почерпка или раздаваха пакети с храна на играещите в парковете малчугани.

„Според мен твърде много разчитаме на държавата да се грижи за нас и много хора критикуват правителството. Казват, че не би трябвало да има хора като нас. Разбирам това, но в същото време смятам, че трябва да поемем лична отговорност и ако можем да помагаме, трябва да го правим. Толкова е лесно да направиш деня на някой по-добър. Дори ако не можеш финансова да допринесеш за такъв проект, можеш просто да се усмихнеш на някого, да му направиш път. Всеки от нас може да направи нещо, което да промени нещата към по-добро”, добави тя.

Депутати излязоха с призив към супермаркетите да създадат специални секции „Купувайте британско“, за да насърчат своите клиенти да поръчват произведени от английски фермери продукти. Те смятат, че по този начин също може да се помогне на британското общество по-леко да премине през икономическата криза.