"Дон Кихот" омагьосва "Музи на водата"

Балетът на Софийска опера ще впечатли зрителите край езерото Панчарево в края на август

Култура
14:01 - 18 Август 2021
2619
"Дон Кихот" омагьосва "Музи на водата"

На 27 и 29 август Софийската опера и балет ще представи  балета „Дон Кихот“ на езерото Панчарево, в рамките на фестивала „Музи на водата“. Либретото е по романа „Дон Кихот де ла Манча“ на испанския писател Мигел де Сервантес. Зрителите ще могат да видят изключително високата класа на балета на Софийската опера и да се потопят в романтичната атмосфера и приключенията на мечтателя Дон Кихот.

Смята се, че „Дон Кихот“ е сред най-ярките и велики творения измежду класическите балети. Спектакълът е поставян от много балетни трупи по целия свят в различни варианти. Първата постановка е във Виена през 1740 г.

В романа на Сервантес основа на сюжета е образът на печалния рицар Дон Кихот, готов на всякакви подвизи и благородни постъпки. В балета „Дон Кихот“ обаче той е второстепенен персонаж, а сюжетът се съсредоточава на любовната история на Китри и Базил, изпълняващи свои вариации на градския площад.

Кръчмарят Лоренцо иска да омъжи дъщеря си Китри за богатия аристократ Гамаш. Но Китри е влюбена в бръснаря Базил. Дон Кихот, начел се на рицарски романи, вижда във въображението си образа на Дулсинея, за която взема Китри.

По време на празнично веселие в кръчмата Базил разиграва сцена на самоубийство и Китри умолява баща си да благослови любовта им. Лоренцо се колебае. Възмутеният Дон Кихот заповядва да се изпълни молбата. С неохота Лоренцо ги благославя. Базил бързо се изправя цял и невредим – неговото самоубийство е било само шега. Приятелите избутват Гамаш от крачмата.

Всеобщото веселие и танците продължават. На площада всичко е готово за празника в чест на влюбените. В тържествен марш се събират гости. Сред тях са благородният рицар Дон Кихот и неговият оръженосец Санчо Панса.

Постановката и режисурата са дело на Петър Луканов, хдожник на декора е Иван Попов, художник на костюмите Цветанка Петкова-Стойнова. Художествен ръководител на балета е Сара-Нора Кръстева.

На 27 и 29 август в ролите:

Китри – Кристина Чочанова-Иванова

Базил – Емил Йорданов

Карменсита, Мерседес – Венера Христова

Еспада – Богомил Менкизе

Приятелка – Вяра Иванчева

Приятелка – София Цуцакова – Абенанти

Тореадор – Алфред Яго

Тореадор – Георги Банчев

Повелителка, Червена Пачка – Мария Йорданова

Амурче – Александра Дрангажова

Дон Кихот – Матю Уитъл

Санчо Панса – Георги Аспарухов

Гамаш – Еленко Иванов

Циганка – Ирина Желева

Циганин – Никола Арнаудов

Не пропускайте балета "Дон Кихот", който омагьосва зрителите с неподправената доброта на героите, с оригиналния режисьорски прочит, с изумителната игра на актьорите и с пищната сценография.