"Дон Кихот" открива балетния сезон в Софийска опера

"Лебедово езеро" и "Мадам Бътерфлай" също радват меломаните в столицата

Култура
12:44 - 13 Октомври 2020
4512
"Дон Кихот" открива балетния сезон в Софийска опера

Балетният шедьовър „Дон Кихот“ по музика на композитора Лудвиг Минкус ще открие на 15 октомври 2020 г. от 19 часа новия балетен сезон, съобщиха за Lupa.bg от Софийската опера и балет.

Творбата, за която критиката е категорична, че още от първото си представяне е била обречена на успех, въплъщава в себе си испанското народно танцово изкуство и класическия балет. Тя разказва историята за кръчмаря Лоренцо, който иска да омъжи дъщеря си за богат аристократ, но тази сватба изглежда невъзможна, тъй като дъщерята Китри е влюбена в бръснаря Базил.

Литературният герой от прочутия едноименен роман на Мигел Де Сервантес – Дон Кихот, познат като рицар на печалния образ, в балета на Лудвиг Минкус заема второстепенна роля, но въпреки това в спектакъла той запазва характеристиката на образа си – да е готов за подвизи и благородни постъпки заедно със своя оръженосец Санчо Панса. Първата постановка на балета „Дон Кихот“ е във Виена през 1740 година. Оттогава до днес спектакълът е поставян от много балетни трупи по целия свят в различни варианти.

Участват: Кристина Чочанова-Иванова, Джон Абенанти /дебют в ролята на Базил/, Цецо Иванов, Венера Христова /дебют в ролите на Мерседес и Карменсита /, Мария Йорданова /дебют в ролите на Повелителка на дриадите и Червена пачка /, Вяра Иванчева, София Цуцакова-Абенанти, Богомил Менкизе, Георги Банчев, Александра Дрангажова, Матю Уитъл, Георги Аспарухов, Еленко Иванов, Ирина Желева, Румен Бонев

Диригент: Борис Спасов

Трагичната история на японската принцеса Чо - Чо Сан, разказана в операта „Мадам Бътерфлай“ на Джакомо Пучини публиката ще може да види на 16 октомври 2020 петък от 19 часа на сцената на Софийската опера и балет. Определяната като трагична опера е написана по либретото на Луиджи Илика и Джузепе Джакоза по драмата на Давид Беласко „Гейша“, основана на едноименната повест на Джон Лутер Лонг. Сюжетът за операта си Джакомо Пучини открива при престоя си в Лондон, където гледа едноактната трагедия на Давид Беласко и започва да я композира през 1901 г.

След известни прекъсвания творбата е завършена и премиерата й е през 1904 година в театър „Ла Скала“ в Милано, но претърпява провал. Това е причина композиторът да предприеме редица промени и да представи операта няколко месеца по-късно същата година в Бреша, а година по-късно е играна в Ковънт Гардън, Лондон и в Опера комик в Париж. В „Мадам Бътерфлай“ публиката се пренася в японския град Нагасаки, където живеят американския лейтенант Пинкертон и младата японка Чо - Чо Сан, чиито брак скоро ще е факт, но любовта им е обречена и тази история завършва със смъртта на Чо - Чо Сан.

Участват: Цветана Бандаловска, Иванка Нинова, Цвета Сарамбелиева, Мартин Илиев, Нико Исаков, Николай Павлов, Цветан Цветков, Димитър Станчев, Ангел Христов, Слави Манов

Диригент: Григор Паликаров 

180 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА П. И. ЧАЙКОВСКИ

Приказката, разказваща историята за зъл магьосник, превърнал в лебеди красиви девойки и за силата на доброто и любовта, залегнала в основата на сюжета на балета „Лебедово езеро“ от Пьотр Илич Чайковски ще бъде разказана пред публиката на 17 октомври от 19 часа. Това е един от най-известните и обичани балети в света, но и най-често поставяният на сцените на балетните театри.

История за любовта, пренасяща зрителя в двореца на принц Зигфрид, където се подготвя неговата бъдеща сватба с девойка, която той трябва да избере, но той се влюбва в лебед, превърнат от зъл магьосник в красивата принцеса Одета. Пред нея Зигфрид дава обет да я избави от тегнещото над нея и приятелките и проклятие. Злият магьосник е победен и магията е развалена. В България балетът „Лебедово езеро“ е игран за първи път на 5 февруари 1937 година.

Участват в главните роли: Марта Петкова, Никола Хаджитанев, Цецо Иванов, Джон Абенанти, Мария Йорданова, София Цуцакова-Абенанти, Александър Александров

Диригент: Борис Спасов