"Еврохолд" придобива ЧЕЗ чрез холандско дружество

Новини
20:02 - 03 Октомври 2019
1978
"Еврохолд" придобива ЧЕЗ чрез холандско дружество

"Еврохолд" възнамерява да придобие бизнеса на ЧЕЗ в България чрез специално създадено в Холандия дружество. Такова било изискването на двама от кредиторите на сделката за 335 млн. евро. Това съобщиха днес от компанията.

В същото време от КЗК информираха, че е започнало производството по концентрацията на бизнеса на ЧЕЗ у нас под шапката на новото холандско дъщерно дружество на "Еврохолд". Сделката между ЧЕЗ и "Еврохолд" бе подписана в края на юни, а в началото на август от купувача заявиха, че са подали документи в КЗК за одобряването й. Сега антимонополният орган обявява, че започва производство по случая.

От съобщенията на КЗК и "Еврохолд" става ясно, че се предвижда седемте дружества на ЧЕЗ да влязат в новосформираното и базирано в Холандия дружество"Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани". То е 100% собственост на "Еврохолд" и е специално създадено за целите на сделката с ЧЕЗ. От холдинга обясняват, че решението то да се регистрира в Холандия е наложено от изискванията на двете глобални инвестиционни банки, които ще финансират придобиването - "Дойче банк“ и японската "Номура“, които ще отпуснат общо 300 млн. евро кредит за плащането към ЧЕЗ. Остатъкът до договорената сума ще се набави чрез увеличение на капитала на "Еврохолд" на фондовата борса. Изпълнителен директор на "Еврохолд" е бизнесмена Асен Христов, а слуховете са, че корпорацията е зачената с капитали на Атанас Тилев.

"Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпъни" ще оперира като подхолдинг на "Еврохолд" и ще концентрира дейността на всички дружества на ЧЕЗ  в България след получаване на необходимото одобрение от регулаторните органи и финализирането на транзакцията.