"Евроком" внезапно се освободи от Бареков

Бившият евродепутат е убеден, че предаването му е свалено заради разследване, засягащо ВМРО

Политика
18:48 - 18 Ноември 2019
7766
"Евроком" внезапно се освободи от Бареков

Предаването на Николай Бареков в телевизия "Евроком" занапред няма да се излъчва, обяви бившият евродепутат и известен тв журналист в писмо до медиите. Считано от 19 ноември рубриката "Бареков и Байрактаров без цензура” пада от ефира на кабелната телевизия, става ясно от писмо, което Николай е получил в понеделник сутринта.

От текста на Бареков става ясно, че той е плащал сумата от 15 000 лева месечно, за да се излъчва всяка седмица предаването. Парите са били превеждани от партийната субсидия на партията му. Според доскорошния евродепутат, рубриката му в "Евроком" е свалена под натиск на "едър политик от малкия коалиционен партньор в управлението". Без да го назовава, става ясно, че визира Красимир Каракачанов.

Публикуваме без редакторска намеса текста, който Николай Бареков разпространи до медиите.

Писмото, изпратено от един от шефовете на телевизия "Евроком" Петьо Стайков до Николай Бареков. В него Бареков е уведомен, че предаването му вече няма да бъде излъчвано

"Случи се и това. Дежавю с точно десет години разлика. През 2009 г. на 10 ноември бях уволнен с един SMS от тогавашния гаулайтер на новините в БТВ г-жа Люба Р. без никакви аргументи само с мотив, че ми била “обидена” и съм бил “предател”. Напуснах Би Ти Ви  със статута на най-рейтингов водещ. На кого и как съм бил предател и как съм обидил госпожата, не ми беше обяснено.

Днес, точно след 10години и 100 места по-надолу в класациите по свобода на словото, също получих SMS без никакви мотиви от гаулайтера на кабеларката “Евроком”, че предаване “Бареков и Байрактаров без цензура” повече няма да има. Отново с мотив, че някой бил “обиден”. Въпреки нарушаването едностранно от телевизията на подписания договор с едномесечно предизвестие, въпреки високия рейтинг. Без мотив. 

Как така една кабеларка, която видимо едва свързва двата края, която предава с допотопна техника, се отказва еднолично и изведнъж без предупреждение от гарантиран месечен приход от над 15 000лева, които влизаха от нашата партийна субсидия по сметките и за да има предаване? Всичко това с договор, фактури и платени данъци. Със студио, което изработихме и платихме ние, а не телевизията. С предаване, което изцяло финансираме и като външни снимки и като монтаж и като излъчване? Въпреки високия рейтинг и качество за стандартите на тази телевизия. 

Въпросът е един, а отговорите може да са много. И понеже такива липсват, липсва и комуникация, идва ред на слуховете. А слуховете мълвят, че едър политик от “малкия” коалиционен партньор в управлението е изсипал щедри пачки, за да бъде сваленото неудобното за него предаване. Слуховете из кулоарите на самата телевизийка сочат, че известен олигарх-дисидент е изсипал половин милион пак в куфарчета, за да няма “Бареков и Байрактаров без цензура” и за да се разчисти терен за верен нему водещ, който да се вихри заедно с ЛК и СД в същия ефир в негов личен интерес. 

Фактите показват, че зрителите няма да видите поредното издание на нашето предаване утре, вторник, от 21 часа. Вие няма да видите края на разследването за продажбата под масата на българските паспорти от родни политици. Вие няма да видите втората част на разследването на колегата Байрактаров за странните действие и възможни злоупотреби на евродепутата Ангел Джамбазки. Няма да видите пълното разследване за Митко за несъществуващата фондация “Спаси София” и как потънаха парите на дарителите на новоизгрялата звезда Борис Бонев за личната му политическа и изборна кампания. Няма да видите пълното разследване как в миналия мандат на Столичния общински съвет съветници от всички партии, включително от “опозицията”, са замезвали тлъсто от общинската софра по 4 бона на месец (това прави по 200 бона за целия мандат) само от синекурни постове в бордове и надзорни съвети на общински фирми. Ето в част от тези факти може да се крие внезапното и без обяснение спиране на нашето предаване. 

Очевидно не съм желан. Като журналист с 30 години опит на най-високо ниво и като баща на четири деца и аз започвам да си задавам въпроси. След като за мен няма отдавна място в големите телевизии, профилът ми във Фейсбук е перманентно блокиран от “докладчици”, а сега ме гони и последната кабеларка, има ли за мен място въобще в България? Цензура ли? Не! Става въпрос за нещо много по-страшно."