"Файненшъл таймс": България затяга примката

Нашата страна наложи наказателни такси на руските петролни и газови компании

Актуални новини
21:53 - 17 Октомври 2023
9922
"Файненшъл таймс": България затяга примката

България наложи наказателни такси на руските петролни и газови компании в опит да направи операциите им в страната по-малко доходни и така да накара и тях, и техните европейски клиенти да потърсят други опции, пише "Файненшъл таймс", като се позовава на правителствени източници.

В петък правителството наложи такса от 20 лв. за мегаватчас за транзит на руски газ, след като броени дни преди това беше приело да обложи рафинерията на "Лукойл" в Бургас с 60 на сто данък печалба.

Целта и на двете мерки е да принудят руснаците да се изтеглят от европейския пазар, посочват правителствените източници.

Новата транзитна такса достигна до около една пета от текущата референтна цена на газа, а принципно транзитните такси рядко нахвърлят двуцифрени стойности, отбелязва изданието.

"Тъй като ние вече не потребяваме руски газ, транзитирайки го през нашата територия, се превръщаме във виновници", казва източник, запознат с решението на София. "Целта на стъпката е да се направи по-неизгодно за Сърбия и Унгария да купуват руски газ и да се принудят да търсят други източници".

Русия спря доставките си на газ за България малко след инвазията в Украйна, но и разреши да продължава да го транзитира за Сърбия и Унгария. Унгарският външен министър Петер Сиярто окачестви в петък повишаването на транзитната такса като "неприемлива... мярка с неясна предистория". От Москва, където участва в руски енергиен форум, на който беше единственият представител на ЕС, той изтъкна, че това е "поредният опит да се подкопае енергийната сигурност на Унгария и енергийното сътрудничество между Унгария и Русия".

Българският финансов министър Асен Василев посочи, че целта на акцията не е газът за потребителите в Унгария и Сърбия да стане по-скъп, а преносът му през България да стане по-малко изгоден за "Газпром".

"Новата такса е напълно в съзвучие с целите на ЕС за намаляване на зависимостта от руските изкопаеми горива. Тъй като повечето цени на "Газпром" се определят на мястото на доставка в дадена страна, таксата най-вероятно няма да окаже влияние върху цените на газа надолу по веригата, но ще намали печалбата на компанията, каза Асен Василев.

Той посочи, че правителството е уведомило Брюксел за промените. Служител на Еврокомисията каза, че "разглеждат проблема".

Василев добави още, че натискът от страна на правителството върху руските компании е принудило "Лукойл" да започне процедура по продажбата на най-голямата си рафинерия в Югоизточна Европа.