"Фантомът на операта" открива Фестивала на музикалния театър

Сцената пред Военна академия очаква гости и от чужбина

Любопитно
17:35 - 23 Юни 2022
1540
"Фантомът на операта" открива Фестивала на музикалния театър

С концертно изпълнение на най-касовия мюзикъл на Музикалния театър "Фантомът на операта" на 24 юни, петък, се открива втория Фестивал на музикалния театър. Сцената е построена пред Учебния корпус на Военната академия – така наречените Царски зали, които са архитектурен паметник на културата.

Нещо повече – централната сграда, пред която е трибуната за публиката е под формата на буквата „Е“ и е построена от княз Фердинанд в чест на княгиня Евдокия. Тази любопитна подробност разкри генерал-майор Тодор Дочев – началник на Военна академия „Г.С. Раковски“. „Музикалният театър е избрал за втори пореден път точното място и точното време на провеждането на фестивала“, отбеляза ген.-майор Дочев.

„Публиката на трибуната е разположена пред сградата на Учебния корпус, която е използвана като главен вход на академията от 1892 до 1942 г. – цели 50 години. Зрителите, които идват на представленията, ще минават по Алеята на победите, което допълнително ще зареди публиката със самочувствието, че сме българи и имаме славна история", отбеляза шефът на Военна академия.

Паркът на академията, построен през 1906 г., ще създаде приятната лятна атмосфера за зрителите. Сред тази обстановка и с богатата програма на фестивала артистите могат да демонстрират своето певческо и танцувално майсторство и да създадат празнично настроение за ценителите на изкуствота на мюзикъла и балета.

Много е важно институциите да си партнират, за да бъде подкрепено изкуството, отбеляза Биляна Генова, директор на Дирекция „Култура“ в Столична община. „За нашия град е изключително важно места като Военната академия да бъдат отворени, за да могат всички, които обичат красивата природа, красивата архитектура и красивото изкуство да се докоснат до тях.

Така се разширяват хоризонтите на нашия културен живот не само като жанрове, но и като публики. Затова много бих се радвала, ако този фестивал, който вече утвърди своето място в културния календар на Столична община, привлече нови публики, благодарение на прекрасното си разположение на открито, което става все по-предпочитано от хората. Пожелавам успех на фестивала, много публика и удовлетворение на всички , които създават това изкуство!, отбеляза тя.

Директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова благодари за подкрепата за второто издание на фестивала от страна на Столична община и Военна академия „Г.С. Раковски“. Тя отбеляза, че тази година фестивалът има участници от други държави, а неговата амбиция е да се превърне в авторитетно международно събитие в жанра на музикалния театър на само на Балканите, но и в Европа.

Тази година гости на фестивала са Народният театър на Ниш от Сърбия и Балетът на Националната опера и балет на Северна Македония. Сред акцентите на второто издание са двата семинара, посветени на мюзикъла и балета, водени от утвърдени имена в жанра на музикалния театър – това са театралният режисьор Небойша Брадич (Сърбия) и хореографа Олга Панго (Северна Македония). Тази година трибуната за публиката е по-голяма от миналогодишната и наброява 800 места.

Софийският фестивал на музикалния театър очаква своите зрители от 24 юни до 17 юли на сцена Парк Военна академия.