"Ферари" обеща строго персонализирани електрически автомобили

Производителят очаква изцяло електрическите возила да са 5 на сто от продажбите през 2025 г.

Техномания
17:26 - 16 Юни 2022
2783
"Ферари" обеща строго персонализирани електрически автомобили

Производителят на луксозни спортни автомобили „Ферари“ (Ferrari) винаги ще произвежда един автомобил по-малко, тъй като богатите клиенти искат уникалността им да се запази и при прехода към електрически автомобили, каза днес главният изпълнителен директор Бенедето Виня, цитиран от Ройтерс.

Той представи новия бизнес план на компанията и потвърди, че първият електрически модел ще бъде пуснат през 2025 г.

Всичко, което правим, винаги ще е фокусирано върху това да се отличаваме като „Ферари“, каза в уводните бележки председателят на компанията Джон Елкан.

„Ферари“ очаква изцяло електрическите автомобили да са 5 на сто от продажбите през 2025 г. и 40 на сто през 2030 г., заяви Виня.

Той каза, че компанията ще разработва и конструира собствени електрически двигатели, инвертори и акумулаторни модули за електрическите модели.

Сблъсквайки се с все повече забрани за превозни средства с двигатели вътрешно горене в Европа и Китай, големите автомобилостроители са се ангажирали да похарчат повече от 250 милиарда долара до 2025 г. за прехода към електрификация, според оценки на експерти от сектора.

Както и при другите автомобилостроители предизвикателството за „Ферари“ не се състои само в големите капиталови инвестиции, необходими за разработването на електрическите модели, но и постигането на същата висока производителност, която характеризира предшествениците им.

Клиентите и инвеститорите са доволни от това, което компанията прави и има много поръчки за автомобилите, чиято цена започва от около 210 000 евро (218 000 долара).