"Фидес" на Орбан преговаря с партии от Полша и Италия

Те са разговаряли и с италианския крайнодесен популист Матео Салвини

Свят
17:11 - 05 Март 2021
2821
"Фидес" на Орбан преговаря с партии от Полша и Италия

Управляващата унгарска партия "Фидес" води преговори с консервативни политически сили, включително с италианския популист Матео Салвини, докато се опитва да създаде нова група в Европейския парламент. Това обяви унгарският премиер и председател на "Фидес" Виктор Орбан, цитиран от "Ройтерс".

В сряда "Фидес" напусна най-голямата дясноцентристка политическа група в Европарламента, след като фракцията предприе действия за изключването ѝ заради политиката на Орбан в Унгария.

Унгарският премиер каза, че след напускането на групата на Европейската народна партия (ЕНП) е имало разговори с политически съюзници в Полша, без да назовава партията.

"Фидес" са разговаряли и с италианския крайнодесен популист Салвини, а също и с Джорджия Мелони, която е лидер на "Италиански братя", национална консервативна партия, допълни Орбан.

"Не е нужно да бързаме", отбеляза унгарският премиер пред държавното радио в седмичното си интервю.

Той каза, че целта е да има политически дом за "Фидес" и подобни политически сили в Европа, които не искат мигранти и искат да "защитят" традиционните семейства.

Европейската комисия разкритикува остро Орбан за поставянето под по-строг държавен контрол на съдилища, медии, академични среди и неправителствени организации. Орбан отрича критиките и отказва да промени позицията си.