"Фолти Тауърс" бе обявен за най-великия британски сериал

"Ако Джон Клийз беше по-нисък, нямаше да може да изиграе ролята", смята Кони Бут

Новини
19:37 - 09 Април 2019 (обновена)
8502
"Фолти Тауърс" бе обявен за най-великия британски сериал

Един от любимите комедийни сериали на няколко поколения влезе в историята. Всъщност, "Фолти Тауърс" никога не е напускал отредената му лидерска позиция, но сега беше канонизиран. Списанието "Radio Times" обяви сериала за най-великия за всички времена!

Комедийният гений на Джон Клийз е в основата на успеха, а актьорът e тайната на успеха. Класацията е съставена от 20-те от най-добрите, а нейни автори са група телевизонни експерти.

Клийз, в ролята на Базил Фолти - собственик на хотел в Торки, направи така, че сериалът да бъде гледан в захлас и да не омръзва, колкото и пъти да го гледате.

"Фолти Тауърс" изпревари сериалите "Отец Тед", "Черното влечуго" "Аз съм Алън Партридж" и "Само глупаци и коне". ВВС излъчи само два сезона от по шест серии през всяка година от 70-те.
"Фолти Тауърс" успя и продължава да бъде гледан, защото позволява инфантилен гняв, смях и агресия сред добре възпитаното английско общество", е мнението на Кони Бут - една от актрисите в сериала.

"Уникално е да си част от един фарс с всички сюжетни изненади, които стилът изисква. И това не боли звезда на шоуто да е двуметровият гигант Джон Клийз. Ако беше по-нисък, сигурно нямаше да може да изиграе ролята", коментира още Бут.

"Бях много щастлив да работя в ВВС, тъй като решенията се взимаха от хора, които разбират от телевизия и зад гърба си имат редица качествени програми. Горд съм, че се първи сред такива сериали като "Отец Тед", "Черното влечуго" "Аз съм Алън Партридж", "Само глупаци и коне", "Абсолютно невероятни", "Офисът" и "Реджи Перен". Както вече споменахме, победител е "Фолти Тауърс", на второ място остана "Отец Тед", а третата позиция е за "Аз съм Алън Партридж".
Списъкът е одобрен от 42 комедийни експерти, включително писатели като Артър Матюс, Греъм Линехан, Ричард Къртис, Бари Крейър и Алисън Греъм.