"Фондацията" потъна в скръб

Музикантите от супергрупата вероятно няма да отменят концертите си за 80-я юбилей на Кирил Маричков, а ще пеят в негова памет

Култура
22:39 - 11 Октомври 2024
22199
"Фондацията" потъна в скръб

Супер групата "Фондацията", част от която бе и Кирил Маричков, потъна в скръб след трагичната смърт на ветерана на рока. Само след дни - на 30 октомври "Щурецът" щеше да отпразнува мощно и на сцена 80-я си юбилей. Уви, съдбата реши друго и Кирил Маричков загина по време на финалната репетиция за концерта на "Фондацията" във врачанското село Селановци пред очите на колегите си.

Тази вечер музикантите от групата бяха специални гости за откриването на традиционния  фестивал "Кукурузени усмивки", провеждан като част от събора на Селановци.  Всички мероприятия, свързани със селановския събор се отменят, каза за БТА кметът на община Оряхово Росен Добрев. Съборът се провежда от 9 до 14 октомври.

Всички от "Фондацията" са в шок и засега никой от тях няма сили да каже каквото и да е. Според запознати Дони, Иван Лечев, Славчо Николов и Венко Поромански, които са част от "Фондацията", буквално са онемели от шока.

Групата, както и Иван Лечев смениха профилните си снимки с траурна черна снимка. Лечев публикува и снимка на своя приятел и колега Кирил Маричков, но засега без коментар.

"Фондацията" е основана в началото на 2013 г. по идея на Дони. Тя е една от супергрупите в България. Участниците ѝ изпълняват най-големите си хитове в нови акустични аранжименти.

За 11 години "Фондацията" изнесе хиляди концерти по цял свят, а тази година турнето им у нас и в чужбина преминава под знака на 80-та годишнина на Кирил Маричков. Поради здравословни проблеми рокаджията се върна преждевременно от концертния им тур в САЩ и Канада и не успя да продължи, но групата реши да изнесе концертите си и в името на Маричков. До края на годината предстоят няколко концерта на супер групата под надслов ФОНДАЦИЯТА празнува КИРИЛ МАРИЧКОВ на 80 години.

Големият концерт на известните музиканти в чест на Щуреца бе предвиден навръх неговия юбилей - 30 октомври в зала 1 на НДК. Специален гост трябва да бъде Валди Тотев.

Музикантите планираха много изненади, с които искаха да зарадват не само именития рожденик, но и всички в залата в паметната вечер на 30 октомври. Заради трагичния инцидент с Маричков засега не е ясно дали концерт на 30-и ще има. Според запознати обаче най-вероятно "Фондацията" ще изнесе концерт навръх юбилея на легендарния рок музикант и така ще го почете и ще му изпрати обич към небесата.

До края на годината "Фондацията" планираше да пее заедно с юбиляря още веднъж в София в столичен клуб, а също така и в Шумен и във Варна.

Lupa.bg припомня две изпълнения на "Фондацията". Едното е на емлбематичната песен "Клетва" заедно със Софийска филхармония, а второто е на "Пак ще се срещнем след 10 години" в предаването "Х Фактор":