"Фортисимо Фамилия” разкрива на децата тайните на класическата музика

Софийската филхармония докосва малчуганите до творби на Бетовен, Дан Браун и Дисни

Култура
11:05 - 29 Септември 2022
1846
"Фортисимо Фамилия” разкрива на децата тайните на класическата музика

Започва новият сезон на детската музикално-образователна програма на Софийската филхармония - "Фортисимо фамилия". От 16 октомври предстоят нови срещи с велики музикални пиеси и композитори. Нови истории, нови любопитни факти от света на класическата музика и нови герои ще омагьосват децата в зала „България“. 

Мисията на детските концерти е да въведе децата и родителите във вълшебния свят на класиката, да ги запознае с композиторите и инструментите от симфоничния оркестър и да превърне всичко това в емоционално и незабравимо преживяване. Затова в своите роли отново ще влязат любимите на публиката артисти и певци.

Програмата на концертите за този полусезон е:

Есента в музиката

Чуйте как звучи есента в музиката. Научете кои композитори са били вдъхновени от нея и как са разкрили красотата й чрез нотите си на 16 октомври 2022, от 11 ч., в зала “България". Диригент е Павел Златаров. Участва Богдана Трифонова.

Вилиана Вълчева 

Бетовен за деца

Лиричен и замечтан ли е бил брилянтният немски композитор, каквато е и една от най-известните негови творби, Лунната соната, която неизменно предизвиква възторг в слушателите, без значение от възрастта им. Концертът от програмата на "Фортисимо фамилия" е на 30 октомври от 11 ч., в зала “България”. Диригент на концерта е Вилиана Вълчева.

Петко Венелинов и Григор Паликаров 

Дива симфония

След дълга и успешна кариера като писател световноизвестният романист Дан Браун пожъна изключителен успех и като композитор. Главният герой на симфоничното произведение, любезният и любознателен Маестро Маус, ще ни разходи из цялата история, която преплита музиката и животинския свят, сякаш за да подскаже, че всичко около нас е музика на 27 ноември 2022, 11 ч., зала “България”.  Диригент е Григор Паликаров. Участва Петко Венелинов.

Замръзналото кралство

Няма по-добър начин да се подготвим за Коледа като се потопим във величествената музика от едноименния филм на Дисни. Музиката, оглавяваща класацията на Billboard, номинирана и наградена с Грами ще чуете на 18 декември 2022, 19 ч., зала “България" под диригентската палка на маестро Найден Тодоров.

Много са свидетелствата, че музикалното образование влияе изключително благотворно не само на умственото и психоемоционално развитие на децата, но и на социалните и когнитивни умения. Изследванията показват, че общуването на децата с музиката в ранна детска възраст стимулира тяхната обща интелигентност и емоционално развитие.

Възможността децата да слушат различни видове музика подхранва тяхното самоуважение, окуражава креативността, самоувереността и любопитството.

Именно това е основната цел на детската филхармонична програма „Фортисимо“, която е основана през 2011 г. от диригента Максим Ешкенази.


Снимки: Василка Балевска