"Франс прес": Българите гласуват за трети път тази година

Хората се надяват на правителство, пише медията

Новини
20:59 - 14 Ноември 2021
1578
"Франс прес": Българите гласуват за трети път тази година

Българите гласуваха в неделя за трети път тази година, надявайки се последните общи избори най-накрая да създадат правителство, което да се бори с най-смъртоносната вълна от коронавирус в страната, пише „Франс прес“.

Масовите протести срещу корупцията миналата година подкопаха подкрепата за консерватора Бойко Борисов, който дълго време оглавяваше бедната балканска нация с най-ниския процент на ваксинация срещу Covid в ЕС и един от най-високите нива на смъртност от пандемия в света, коментира агенцията.

„Пожелавам си този път изборите да са успешни, за да имаме ново правителство за по-добър живот“, казва 73-годишната пенсионерка Станка Ленкова в избирателна секция в покрайнините на София.

Избирателната активност в 16:00 часа достигна малко повече от 25 процента, според Избирателната комисия, в сравнение с около 27 процента в този час по време на последните избори през юли.

Мнозина казаха, че са обезсърчени от неуспеха на партиите да създадат работеща коалиция, след като гласуванията през април и юли създадоха раздробени парламенти.

"Чувство за хаос" 

Анализаторите заявиха, че очакват партиите да се опитат усилено да сформират правителство, за да сложат край на най-тежката политическа криза от падането на комунизма, като подчертават необходимостта от справяне с бушуващата пандемия.

Временната администрация не успя да наложи по-строги мерки и да спре нарастването на нови инфекции и смъртни случаи, пише „Франс прес“.

Само 23 процента от 6,9 милиона души в България са напълно ваксинирани, докато около 200 души напоследък умират всеки ден в болници с малък персонал.

Трима пациенти с Covid-19 също починаха рано в неделя, когато избухна пожар в болнично отделение с коронавирус в югоизточната част, най-вероятно причинен от цигара, изпушена от една от жертвите, според здравното министерство.

„Надявам се, че политическите лидери са си научили урока и това ще ги подтикне към преговори“, каза професорът по политология от Нов български университет Антоний Тодоров пред АФП.

„Има това чувство на хаос“, каза той.

Несигурността, съчетана с покачващите се цени на електроенергията и газа, засегна икономиката.

Партията ГЕРБ на трикратния премиер Борисов, която се смята, че ще излезе начело с около 23 процента от гласовете, "експлоатира това чувство много добре" с предизборни плакати, призоваващи за "Ред в хаоса", каза Тодоров.

„Ще направим всичко възможно, за да сложим край на този хаос“, каза Борисов пред репортери, докато гласува.

Но наблюдатели твърдят, че 62-годишният политик, който е изправен пред множество разкрития за предполагаеми минали злоупотреби с публични средства, е малко вероятно да се върне на власт, тъй като повечето други партии го разглеждат като "неприемлив" партньор.

Нестабилна коалиция?

Боряна Димитрова от института Alpha Research каза, че българите са "склонни да гласуват за партиите на промяната, които смятат за способни да съставят правителство".

Най-много надежди се възлагат на двама бивши бизнесмени, образовани в Харвард - Кирил Петков и Асен Василев, и двамата около 40-те.

„България се нуждае от нормално, работещо правителство. Няма значение дали сте леви, център или десен. Ако успеем да спрем това (корупцията) и да използваме пари за благото на данъкоплатците, тогава трябва да можем да се съюзим, с надявам се, много партии“, каза Петков, след като гласува в София.

Димитрова обаче предупреди, че дуото, въпреки че са "много ентусиазирани", имат малък опит в политиката и може да се окажат начело на "нестабилна" коалиция.

Успоредно с парламентарните избори се провежда и първи тур на президентския вот, като подкрепяният от социалистите президент Румен Радев се кандидатира за втори петгодишен мандат като независим.

Въпреки че Радев е безспорен фаворит сред общо 23 кандидати, анализаторите очакват надпреварата да премине на балотаж на 21 ноември.