"Галъп": 56 % от българите смятат, че заплахата от COVID-19 е преувеличена

Актуални новини
19:05 - 16 Април 2020
5477
"Галъп": 56 % от българите смятат, че заплахата от COVID-19 е преувеличена

Българите продължават да оценяват високо действията на властта срещу коронавируса. Тревогата от заразата остава висока, но не продължава да расте, сочи изследване на "Галъп".

Мобилизацията на хората да жертват част от правата си в името на борбата с вируса пък бележи плавен спад. Видимо остава и традиционното българско съмнение за величината на заплахата. Тези белези на обществено успокоение явно се дължат и на ефективните засега държавни мерки. Дали обаче успокоението не е преждевременно и дали няма да попречи на спазването на мерките?

Изводите и въпросите са от четвъртата редовна вълна на експресно сондиране на общественото мнение по повод коронавируса. Изследването е проведено от „Галъп интернешънъл“ между 13 и 15 април сред 800 души сред национално представителен панел – по телефон и със СМС проучване.

68% от българите заявяват, че се боят или че даже много се боят, че може те или семействата им да се заразят с коронавируса. 29% твърдят, че не се боят или даже никак не се боят. 3% се затрудняват да отговорят. Регистрираната тревога е по-висока, в сравнение с времето преди въвеждането на извънредното положение, но е почти идентична с тази от миналата седмица. Уплахата се увеличи в началото на извънредното положение, но засега е спряла своя ръст.

56% продължават да намират заплахата за преувеличена. И тук няма сериозна промяна спрямо последната вълна на изследване. 39% са на различното мнение или дори на диаметрално противоположното. Българите остават сред обществата, които донякъде се съмняват в заплахата – на фона на света. Това съмнение спадна в началото на извънредното положение с ръста на броя заразени, но и сега остава сравнително високо, макар и да не бележи нов ръст.

Общо 75% са по-скоро съгласни или напълно съгласни, че българското правителство се справя добре в ситуацията с коронавируса. 24% са по-скоро или напълно несъгласни. Има и съвсем малък дял затрудняващи се да отговорят.

На практика, и тук няма съществена промяна спрямо предходната вълна на сондаж преди седмица и оценката за правителството остава силно положителна. Тя се повиши с взетите мерки през март, след което се установи трайно на нивата над 70% в различните ресори дори и над 80% – когато става дума за щаба. Тепърва ще се види дали ще се задълбочава обичайната в такива случаи плавна ерозия.

Ситуационната позитивна оценка при министър-председателя също остава висока: 68%. Данните са в синхрон с мнението на десетки изследвани от световната асоциация „Галъп интернешънъл“ страни – почти навсякъде кризата дава нов кредит на доверие на текущите правителства и те получават висока ситуационна оценка. Тя по правило е различна от обичайния през останалото време политически рейтинг. При Борисов рейтингът през останалото време беше двойно по-нисък.

Както беше отбелязано и в предходната вълна на изследване, леко намалява делът на готовите да се разделят с част от правата си в името на борбата с коронавируса – на фона на обратна тенденция в много други страни. Общо 73% сега са по-скоро съгласни или напълно съгласни да жертват права, а 24% са несъгласни или съвсем несъгласни. 3% не могат да преценят.

Делът на готовите да жертват права остава висок, но намалява от седмици насам – преди извънредното положение делът на съгласните беше 83%, преди седмица пък вече беше 78%. Вероятно и тук личи известно успокоение, на фона на оценяваните досега като успешни мерки от страна на държавата. Ниският (досега) ръст на заболеваемостта може би създава възможност за поява на повече критика към властта и алтернативни гледни точки.