"Газпром" и петролната компания на Иран се договориха

Подписан е меморандум за съвместна разработка на газови находища в Персийския залив

Новини
18:09 - 19 Юли 2022
3532
"Газпром" и петролната компания на Иран се договориха

"Газпром" и Националната петролна компания на Иран са подписали днес меморандум за разбирателство за съвместна разработка на проекти в газовите находища Киш и Северен Парс в Персийския залив, и както и на 6 петролни полета.

Руската компания ще участва и в проекти за втечняване на газ и з изграждането на газопроводи. Общите инвестиции ще възлязат на около 40 милиарда долара.

Иран разполага с най-големите залежи на синьо гориво в света след Русия.

Подписването на меморандума беше обявени малко преди руският президент Владимир Путин да пристигне следобед в Техеран. По време на първото му посещение в страна извън бившия Съветски съюз, откакто нападна Украйна през февруари, Путин се среща в Иран с президента Ибрахим Раиси и с турския държавен глава Реджеп Ердоган.

Върховният духовен водач на Иран аятолах Али Хаменей предупреди Ердоган, че планираната от него нова военна операция за разширяване на зоната за сигурност в граничните райони на Сирия с Турция ще е вредна за целия регион, както и за самата Турция.

Сирия е водещата тема на срещата Путин - Ердоган - Раиси. Очаква се обаче в Техеран да бъде направена крачка към освобождаването на износа на украински зърнени култури по море.

Президентите на Русия, Турция и Иран ще обсъждат в Техеран ситуацията в Сирия.