"Газпром" съкрати с 50% газа за Словакия

Разпределението на обемите е предвидено в споразумението за сътрудничество от 30 декември 2019 г.

ЕС
11:21 - 01 Юли 2022
1742
"Газпром" съкрати с 50% газа за Словакия

Наполовина са съкратени доставките на газ за Словакия. Информацията се публикува в ТАСС, а руската държавна агенция се позовава на генералният директор на държавната компания "Словашка газова промишленост" Рихард Прокипчак в интервю излизащия в Братислава вестник "Правда".

"Намаляването на доставките продължава. Преди две седмици спадът беше с 10 на сто, преди два дни спадна с 30 на сто, а вече е с 50 на сто. В момента получаваме два пъти по-малко от договорените обеми", казва Прокипчак.

Прокипчак изтъква, че Словакия плаща само за количествата, които получава. Той не изключва доставките от Русия напълно да спрат и компанията вече активно работи, за да гарантира, че Словакия ще има газ при подобен сценарий. Плановете предвиждат към края на 2023 г. страната да покрива до 65 на сто от нуждите си с норвежки газ или със закупуването на втечнен газ.

По думите му "Газпром" обяснява намаляването с технически проблеми на агрегатите от "Северен поток 1" и трудностите с транзита през Украйна.

Едновременно с това ежедневно руската агенция "Интерфакс" съобщава, че транзита на газ през Украйна е равномерен и в постоянни количества.

Днес "Интерфакс" съобщава, че украинският оператор GTS е приел заявка за транзит на газ от "Газпром" за петък в размер на 42,1 млн. куб. м. Вчера показателят е бил 42,4 милиона кубични метра. Капацитет е заявен само за една от двете входни точки на украинската ГТС - газоизмервателната станция в Суджа. За коридора през газоизмервателната станция "Сохранивка" офертата не е била приета.

Украинците според руската агенция, са обявили форсмажорни обстоятелства, за да получат газ през Сохранивка с аргумент, че не може да упражняват оперативен и технологичен контрол - нещо, което от "Газпром" се отхвърля като неоснователно.

"Украинските специалисти са работили спокойно в компресорните станции "Сохранивка" и "Новопсков" през цялото това време и продължават да го правят. Транзитът през "Сохранивка" е осигурен в пълен обем, не е имало и няма оплаквания от контрагентите", заявиха от руската компания.

Киев предложи да прехвърли транзитните обеми от Сохраневка към Суджа, но "Газпром" не смята, че това е технологично възможно на база руската схема.

Напомнят и че разпределението на обемите е предвидено в споразумението за сътрудничество от 30 декември 2019 г.

В същото време украинската страна настоява плащането да продължи да се извършва въз основа на прогнозния обем на транспортиране по дългосрочния договор от 109 млн. куб. м на ден съгласно правилото "изпомпвай или плащай". "Газпром", от своя страна, посочва, че Киев е намалил транспортния си капацитет с една трета. "Нафтогаз Украйна" твърди, че сега не получава достатъчно пари за транзит и се готви да обжалва пред арбитраж.