"Газпром" спира транзита на газ през Полша

Договорът за транзита на руски газ през страната изтече на 16 май

Свят
13:40 - 26 Май 2020
2348
"Газпром" спира транзита на газ през Полша

Изпомпването на газ през полския участък на гозпровода "Ямал - Европа" тази сутрин е било напълно прекратено, показват данни на оператора Gascade, който получава газ на територията на Германия, съобщават руските медии.

Според данните на Gascade изпомпването през газопровода "Ямал - Европа" от 9 млн. киловатчаса в неделя е спаднало до 461,5 хил. киловатчаса в понеделник и напълно е прекратено към 8:00 часа във вторник. В същото време, според резултатите от търговете, на 24, 25 и 26 май, 4 милиона киловатчаса са били резервирани от капацитета на полския участък от газопровода от наличните 38,3 милиона.

Според Дмитрий Маринченко, старши директор на групата по природни ресурси и суровини към агенция Fitch, "Газпром" е преустановил изпомпването на газ през газопровода "Ямал - Европа", за да балансира износа заради свръхпредлагане.

"Тази година поради свръхпредлагане на газ на европейския газов пазар, обемът на износа на Газпром за Европа може да спадне с 15-20%, така че не е изненадващо, че изпомпването през отделни маршрути спада. Преходът на Полша към резервиране на капацитет чрез търгове, както и сключването на петгодишния договор с Украйна на база "изпрати или плати" прави маршрута през Беларус и Полша балансиращ за "Газпром", т. е. потенциално най-нестабилен по отношение на обема", обясни експертът пред РИА Новости.

Анализаторът обаче смята, че не трябва да се очаква дългосрочно прекратяване на транзита през полския маршрут - Газпром трябва да запази всички газови маршрути, за да е готов за потенциално увеличаване на търсенето в бъдеще, така че минималните обеми на газ в близко бъдеще все още ще бъдат изпомпвани.

Договорът за транзита на руски газ през Полша изтече на 16 май, а от 17 май изпомпването по полския участък на Ямал-Европа ще се извърши само от резултатите от търга. Така в края на търга през юни около 94% от капацитета на газопровода бяха запазени. Говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов заяви, че въпреки изтичането на действащия транзитен договор с Полша доставките на газ през страната ще продължат по един или друг начин. От своя страна, представителят на полското правителство по енергийна инфраструктура Петър Наимски заяви, че страната очаква да поддържа доставките на руски газ през своята територия.