"Гладиатор 2“ идва в България на 15 ноември

В главната роля на Луций влиза една от най-горещите млади звезди - Пол Мескал, а редом до него застават Дензъл Уошингтън, Педро Паскал, Колин Куин и Фред Хекинджър 

Култура
13:21 - 12 Юли 2024
2411
"Гладиатор 2“ идва в България на 15 ноември

На 15 ноември е българската премиера на „Гладиатор 2“, съобщават от „Форум филм“.

През 2000 г. режисьорът Ридли Скот покори света с мегахита „Гладиатор“, станал вторият най-касов филми за годината. Получи дванадесет номинации за „Оскар“ (от които спечели пет, включително за най-добър филм и най-добра мъжка роля на Ръсел Кроу). Тази година Скот отново „надява туниката“ и се завръща на територията на Рим и арената на Колизея.

Действието се развива няколко десетилетия след събитията в първия филм. Луций – внук на бившия император на Рим Марк Аврелий и син на Луцила, живее със съпругата и детето си в Нумидия. Когато римски войници, начело с генерал Марк Акаций, нахлуват в берберското царство, за да го присъединят към империята, Луций е взет в робство. Воден от нестихващата си ярост и вдъхновен от историята на Максим, той се бие като гладиатор, за да се опълчи срещу тираничното управлението на младите императори Каракала и Гета.

В главната роля на Луций влиза една от най-горещите млади звезди – номинираният за „Оскар“ Пол Мескал („Под слънцето“), а редом до него застават двукратният носител на „Оскар“ Дензъл Уошингтън като Макрин, Педро Паскал като генерал Акаций, Колин Куин и Фред Хекинджър като Гета и Каракала, както и Кони Нилсен и Дерек Джакоби, които се завръщат в образите си на Луцила и сенатор Гракх. 

Първият трейлър на „Гладиатор 2“ пренася право в центъра на тънещата в корупция Римска империя, където войната се е превърнала в единствената форма на прехрана, а кървавите схватки в Колизея са малкото отдушници за народа и възможност за робите да се превърнат в свободни хора. Видеото разкрива впечатляващия размах на продукцията и безкомпромисната визия на сър Ридли Скот, запознавайки ни с основните действащи лица и множеството опасности, които очакват гладиаторите – както на арената, така и извън нея, коментират от „Форум филм“.

Сценарият е на Дейвид Скарпа („Всичките пари на света“, „Наполеон“).