"Гладиатор 2" завладява Киномания

Гледаме и филми за Тръмп, Шарл Азнавур, Мария Калас и Тодор Живков

Култура
14:27 - 08 Октомври 2024
2934
"Гладиатор 2" завладява Киномания

От днес вече могат да бъдат закупени билети, както за откриващия филм на тазгодишното 38-мо издание на Киномания „Стадото“ на 13 ноември, така и за следващите прожекции от програмата, които ще се състоят в най-голямата зала на Националния дворец на културата.

След успехите си по света и напълно разпродадените премиерни дати в Лондон, „Стадото“ на Милко Лазаров с участието на Весела Вълчева, Захари Бахаров, Иван Савов, Иван Бърнев и др. ще бъде показан за пръв път пред българската публика в рамките на тържественото откриващо събитие на Киномания 2024. Официалното разпространение на филма по кината предстои на 21 февруари 2025 г.

Ден след откриването на фестивала, на 14 ноември от 19 ч. публиката на Киномания ще се срещне с „Гладиатор 2“ на Ридли Скот. Дългоочакваното продължение на „Гладиатор“ обещава зрелища и силен актьорски състав – Пол Мескал е в ролята на Луций, племенник на Комод, антагониста от оригиналния филм, изигран от Хоакин Финикс. В поддържащи роли участват Педро Паскал в ролята на Марк Акаций, римски генерал, тренирал под командването на Максимус; Дензъл Уошингтън в ролята на Макрин, богат властник в Рим, който държи конюшня с гладиатори за спорт и много други.

На 22 ноември в зала 1 гледаме за пръв път „Берлингуер. Голямата амбиция“ – филмът който ще открие 19-ия кинофестивал в Рим на 16 октомври. Един от най-интересните автори на съвременното италианско кино, Андреа Сегре пренася на голям екран биографията на Енрико Берлингуер (Елио Джермано), ръководител на Италианската комунистическа партия от 1972 до 1984 г. – от пътуването му до София през 1973 г., когато избягва опит за убийство от страна на българските тайни служби, до убийството на Алдо Моро през 1978 г. и последвалия драматичен край на стратегията на „Историческия компромис“ – значимото усилие за обединяване на католическите и социалистическите народни сили в управлението на Италия. 

Филмът е копродукция на Италия, Белгия и България в лицето на Агитпроп, Мартичка Божилова, с подкрепата на ИА „Национален филмов център“. В него играят български актьори, сред които Светослав Добрев като Тодор Живков и Николай Данчев – Леонид Брежнев. Събитието е част от програмата на Фестивала за европейска солидарност, чиято тема тази година е „Стени“.

В дните от следващия фестивален уикенд гледаме по два филма в Зала 1.

На 23 ноември от 17 ч. зрителите ще се потопят във въздействащата атмосфера на модерния френския шансон с „Господин Азнавур“. От бедното детство до възхода към славата, от триумфите до провалите, от Париж до Ню Йорк, филмът на Мехди Идир, Гран Кор Малад проследява изключителното пътуване на един истински творец.

Филмът отдава почит на безсмъртния Азнавур – интимен, интензивен, крехък и неразрушим, отдаден на изкуството си до самия край. Веднага след това, от 20 ч. на 23 ноември гледаме и удостоения със „Златна палма“ на фестивала в Кан „Анора“. Филмът на Шон Бейкър проследява бурната връзка между екзотична танцьорка от Ню Йорк и сина на руски олигарх и в момента е едно от най-обсъжданите филмови заглавия и потенциален претендент за наградите „Оскар“.

На 24 ноември предстоят още два биографични филма. В неделя програмата започва от 17 ч. с „Мария“ на Пабло Ларейн, посветен на бурната, красива и трагична история на живота на най-великата оперна певица в света – Мария Калас. В ролята на Калас гледаме не по-малко популярната в наши дни Анджелина Джоли.

Следващият биографичен филм проследява началото на кариерата на Доналд Тръмп в сферата на недвижимите имоти в Ню Йорк през 70-те и 80-те години на ХХ век. „Стажантът“ е режисиран от иранеца Али Абаси по сценарий на Гейбриъл Шърман. В ролята на Тръмп е Себастиан Стан, а Мария Бакалова се превъплъщава в първата съпруга на Тръмп Ивана.

Билетите са в продажба в Билетния център и онлайн платформата за билети на НДК, както и в системата на еPay Go.

КИНОМАНИЯ ще се проведе в НДК (зала 1 и кино „Люмиер“), както и в партньорските ни кина: „Одеон“, Дом на киното, Евро Синема, G8, кино „Влайкова“ и зала „Славейков“, а също и в „Лъки Дом на киното“, Пловдив и във ФКЦ – Варна.