"Глория" от Вивалди звучи за празника на София

В тържествената програма участва оркестърът на "Класик ФМ" с диригент Максим Ешкенази

Култура
13:03 - 22 Август 2022
2171
"Глория" от Вивалди звучи за празника на София

Тържествената кантата "Глория" от Антонио Вивалди в оригиналната версия за солисти, дамски хор, камерен оркестър и орган ще звучи на 17 септември в аулата на Софийския университет "Св. Кл. Охридски", съобщават от "Кантус фирмус".

Соловите партии се изпълняват от Таня Угринова (сопран) и Гергана Николаева (мецосопран), които ще си партнират с камерния хор "Васил Арнаудов" с диригент проф. Теодора Павлович.

В празничната програма участва оркестърът на "Класик ФМ" с диригент Максим Ешкенази.

Специално участие има младият обоист Деян Иванов, възпитаник на Висшата музикална консерватория в Саарбрюкен, който специализира барокова музика и е член на състава Concerto Antico. В негово изпълнение ще звучи Концерт за обой от Алесандро Марчело.

Предвижда се и дебютна изява на две талантливи деца.  Деветгодишната Богомила Кръстева (цигулка) е ученичка от класа на Благородна Танева в НМУ и вече е лауреат на редица конкурси у нас и в чужбина. Публиката ще я чуе с Концерт за цигулка и оркестър от Ж. Б. Аколай. В изпълнението на "Глория" ще се включи и 11-годишият Владимир Илисавский (дискант), който има изяви в спектакли на Софийската опера.

Програмата се допълва от пиеси из цикъла "Пет скици за струнен оркестър" от Марин Големинов.