"Госпожа Министершата" празнува 10 години на сцена

Трупата на Театър "София" ще играе специалното представление в Младежкия театър на 27 ноември

Култура
13:13 - 25 Ноември 2023
11724
"Госпожа Министершата" празнува 10 години на сцена

Спектакълът на Театър "София" "Госпожа Министершата" празнува 10 години на сцена. Специалното представление ще се играе на 27 ноември (понеделник) от 19 часа в Младежкия театър "Николай Бинев". Както е известно поради ремонта на Театър "София" трупата представя своите постановки на сцените на различни столични театри.

От екипа на "Госпожа Министершата" обещават да почерпят зрителите по случай достойния юбилей на спектакъла.

В ролята на Госпожа Министершата е актриса, която е добре позната на театралната и филмова публика - Лилия Маравиля. Ролята на Министершата й донесе "Икар" 2014 за Главна женска роля и Наградата на Столична община за ярки постижения в театралното изкуство през същата година.


В постановката на режисьора Недялко Делчев участват и Лора Мутишева, Юлиян Рачков, Николай Върбанов, Петя Силянова, Невена Калудова, Йорданка Любенова, Симона Халачева, Росен Белов, Мартин Димитров, Юлиян Малинов, Румен Троев, Николай Димитров, Ириней Константинов (видео). 

„Госпожа Министершата” е написана от Бранислав Нушич през 1931 г. В средата на Голямата Депресия. Среда, която Балканите по ред исторически, културни и геополитически причини като че ли никога няма да напуснат.

Все е криза, все няма, все сме прецакни и зли. Поне не сме грозни. И почти не сме мръсни. Или така си мислим. И все мечтаем, ако даде Господ, ние да водим бащина дружина, да оправим държавата. И то за „нула време”. Това, което други народи, при други обстоятелства са постигали за век, ние го вършим за „петилетка”.

И я свършваме като кучето на нивата. Джаста-праста. През куп за грош", отбелязва режисьорът на постановката Недялко Делчев.


"Нашата героиня, Министершата, като в сън се събужда един ден с незакърпените си гащи и докато се чуди как да свърже двата края, иронията на случайността я изплюва в минитерските селения. И се започва все същата приказка за стълбата…", коментира режисьорът.

Преводът на пиесата на Бранислав Нушич е на Катя Йорданова, сценографията на Петър Митев, а музиката на Калоян Димитров.

Постановката се радва на много почитатели още от премиерата си на 7 ноември 2013 г.