"Графа" потъна в скръб: Орлите не загиват, те отлитат

Общество
19:00 - 10 Юни 2021
6302
"Графа" потъна в скръб: Орлите не загиват, те отлитат

Авиобаза "Граф Игнатиево" потъна в скръб след загубата на дългогодишния пилот Валентин Терзиев. Майор Терзиев загина при изключително трудна нощна мисия с изтребител МиГ-29. По информация на Lupa.bg близките колеги на орела започат дарителска кампания за събирането на средства за детето на Терзиев. 

"Орлите не загиват, те отлитат", окуражават се един друг пилотите в авиобазата.

Командирът на Трета авиационна база ген. Николай Русев също намери сили да обяви публично кончината на летеца си. "Прощавай, Терзо. Не го мислехме така... Лек да е полетът ти".

Там обаче, въпреки скръбта, въздушните асове са твърдо решени разследването за авиокатастрофата да бъде проведено докрай и причините да бъдат оповестени публично. 

Тази сутрин началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов обяви, че общият нальот на майор Терзиев е бил около 700 часа. Това, за кариерата му от 24 години във Военновъздушните сили, прави по по-малко от 30 часа годишно, при изисквания на НАТО от минимум 150-180. 

Пилотите от години се възмущават на невъзможността да се провеждат адекватни тренировки, с което се поставя под риск здравето и животът им. Бивши бойни летци коментираха пред Lupa.bg, че при този нищожен нальот майор Терзиев е имал право само да вдигне машината във въздуха и да я приземи, но не и да изпълнява толкова сложна мисия, каквато е нощната над море.

На "Графа" упорито се коментира и ремонтът на двигателите, преминал в Полша за част от машините преди няколко години по спорното споразумение, сключено от тогавашния министър Николай Ненчев. И припомнят, че за последните 3 години самите полски ВВС бяха белязани от 2 инцидента с МиГ-29 - единият от които при нощен полет и завършил с фатален край. 

В същото време от Атлантическия съвет настояха за пълно разследване на ремонта на катастрофиралия изтребител. По информация от договорите с руската компания "РсК" точно този МиГ-29 е бил тестван в началото на януари след ремонта там и в средата на март тази година - от нашите летци.