"Гражданите на райха" готвели преврат в Германия

Стотици оръжия са били конфискувани от хора, свързани с дясното екстремистко движение

Актуални новини
22:00 - 25 Август 2023
7506
"Гражданите на райха" готвели преврат в Германия

Германските власти са конфискували стотици оръжия и десетки хиляди боеприпаси по време на разследването срещу дясно екстремистко движение, обвинено в планирането на преврат срещу германското правителство, предаде ДПА. Става дума за "Гражданите на райха". 

Досега са били открити 362 огнестрелни оръжия, 347 хладни оръжия и 148 761 бройки боеприпаси, се казва в изявление на германското правосъдно министерство, което представлява отговор на депутатско запитване по този въпрос.

"Гражданите на райха" и заподозреният за ръководител на заговора принц Хайнрих Тринадесети Ройс са възнамерявали насилствено да променят политическата система в Германия и да поставят на власт ново правителство, съобщи германският Върховен съд. Според съда заговорниците са били готови за битка на живот и смърт.

През декември 2022 г= благодарение на усилията на германската федерална прокуратура в Германия, Австрия и Италия бяха арестувани над двадесет предполагаеми заговорници, включително бивши офицери и бивш депутат от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", припомня ДПА.

Според германското правосъдно министерство разследванията, довели до конфискуване на оръжията, все още не са приключили, така че информацията за броя на оръжията е предварителeн.