"Грешникът" Sinner е орисан да постигне велики неща в тениса

Новата италианска звезда е голям фен на Милан и говори перфектно три езика

Спорт
18:20 - 29 Януари 2024
5981
"Грешникът" Sinner е орисан да постигне велики неща в тениса

Какъв характер трябва да притежаваш, за да обезличиш Новак Джокович на полуфиналите, след което да обърнеш един от най-непреклонните бойци в тура, какъвто е Даниил Медведев - от 0-2 сета? И да си само на 22 години!

Но Яник Синер е орисан да постигне велики неща в тениса и всеки, който е гледал последната битка на Australian Open 2024 при мъжете, вече знае защо.

Южнотиролецът бе притиснат до стената. Даже премазан до нея. Но намери начин да диша, да чака момента си и да се измъкне.

Синер спечели с 3-6, 3-6, 6-4, 6-4, 6-3, след близо 4-часов паметен трилър и се поздрави с първата си титла от Големия шлем.

И усещането е, че никой от неговите колеги не заслужаваше повече да сложи короната.

Представяме ви всичко най-важно, което трябва да знаете за новия крал на Мелбърн.

Кога е роден Яник Синер?

Яник Синер е роден на 16 август 2001 година в Сан Кандидо, Италия.

Колко титли има в професионалния тур?

Титлата от Откритото първенство на Австралия беше под №11 за италианеца в тура.

Световният №4 е двукратен шампион от турнира Sofia Open и е добре познат на българската публика. Синер триумфира в зала "Арена Армеец" през 2020-а и 2021-ва след победи на финала над Вашек Поспишил и Джак Дрейпър.

Кое е най-предното му класиране в ранглистата?

Четвъртата позиция, която заема в момента, е най-доброто класиране на Синер в седмичната класация. Въпреки триумфа си в Австралия, той няма да успее да се придвижи по-напред и да изпревари третия Даниил Медведев.

Как се развива кариерата на Синер?

Кариерата му започва през 2016 г. в ITF Junior Circuit, въпреки че бързо напредва до мъжкия ITF в началото на 2018-а. През същата година получава "уайлд кард" за участие в турнири под шапката на ATP Challenger Tour.

Той печели първия си Чалънджър на родна земя, триумфирайки в Бергамо през 2019 година, когато е едва на 17.

На European Open в Антверп получава покана от организаторите и става най-младият играч в тура от пет години, достигнал до ATP полуфинал.

Благодарение на представянето си през 2019-а Синер завършва годината под №78 в ранглистата, което го прави най-младият играч в топ 80 в края на сезона след Рафаел Надал през 2003-та.

Колко пари и точки ще спечели шампионът?

Тази година наградният фонд на Australian Open е рекордно голям. Шампионът ще прибере почти 3 милиона австралийски долара, както и 2000 точки за световната ранглиста. 22-годишният италианец вече е натрупал над 20 милиона долара от наградни фондове.

Още интересни факти за Яник Синер:

- Синер започва да играе тенис на седем години, а другата голяма негова спортна страст са ските, но семейството му залага на ракетата. И това явно е бил правилният избор.

- Яник е огромен почитател на футбола, а любимият му отбор е италианският гранд Милан.

- Той е от немскоезичния регион на Италия и освен италиански и немски, като всеки тенисист, говори и перфектен английски.

- Синер стана първият италианец в историята, който игра за трофея в Мелбърн и сложи край на феноменалната серия на Джокович от 33 поредни победи на Australian Open.

- Майка му и баща му притежават ресторант.

- "При карането на ски се спускаш по пистата за около 90 секунди и ако направиш една грешка, всичко приключва. В тениса можеш да играеш два-три часа, да направиш много грешки и пак да спечелиш мача", е знаменит цитат на Яник, който се потвърди и на финала в Мелбърн.