"Гугъл" отказва да разкрие как ползва данните на потребителите

Гигантът спря да обновява приложенията си за Айфон

Новини
17:50 - 12 Февруари 2021
1839
"Гугъл" отказва да разкрие как ползва данните на потребителите

Спорът относно поверителността на личните данни на потребителите между "Епъл" и "Гугъл" продължава толкова дълго, че самите приложения на гиганта от Маунтин Вю започнаха да се оплакват, пише The Guardian, цитиран от money.bg.

От началото на декември "Епъл" въведе нова промяна, според която всяко iOS приложение ще трябва да изрежда в App Store всички начини, по които използва личните данни на потребителите. Списъкът е с различна дължина в зависимост от приложението - Overcast изрежда шест точки, докато Фейсбук цели 80, които включват следенето на потребителите в целия интернет и много други.

"Гугъл" упорито отказва да впише ясно как и защо ползва данните на потребителите.

Компанията трябва да го направи, когато обнови приложенията си - което спря да прави в края на миналата година. Версията на "Гугъл Хром" iOS получаваше обновления на всеки две седмици, стои непроменена вече два месеца. От общо 86 приложения на "Гугъл" в App Store едва три са обновени през 2021 г. От тези три само една, "Гугъл Транслейт", включва нужния списък, в който се съдържат 25 начина, по които компанията използва личните данни на потребителите.

В сряда вечер приложенията на "Гугъл" даже започнаха да се "оплакват" от липсата на ъпдейти. Потребители съобщиха в социалните мрежи, че редица от тях са изпратили предупреждение към потребителите, че приложението не е обновено - въпреки че самата компания е отговорна за това.

"Гугъл" отказват коментар.

"Гугъл" скоро ще бъде обект на още натиск от "Епъл" за защита на личните данни. В следващия ъпдейт на iOS ще бъде активирана функцията, която ще кара приложенията да изискват разрешение, за да следят потребителите в интернет. Промяната вече предизвика гневна реакция от "Фейсбук".