"Хага" на Народния театър тръгва на европейско турне

Постановката ще гостува в Националния театър в Тулуза, чийто артистичен директор е режисьорът на спектакъла Галин Стоев

Култура
15:41 - 27 Октомври 2023
2284
"Хага" на Народния театър тръгва на европейско турне

Спектакълът на режисьора Галин Стоев – „Хага“, поставен в Народния театър по текст на украинската авторка Саша Денисова, започва европейско турне през януари догодина. 

Представлението получи няколко покани за гостувания на сцените на големи европейски театри и фестивали, чиито артистични директори и програматори бяха специално поканени на премиерните дати в Народния – 19 и 20 септември, уточниха от театъра.

Във втората половина на януари 2024 г. „Хага“ ще стартира своето европейско турне с гостуване по покана на втория по големина държавен театър във Франция, Националния театър в Тулуза, чийто артистичен директор е Галин Стоев. Планирани са няколко поредни изигравания на голяма сцена и срещи-разговори на екипа на Народния театър с френската публика.

"Хага" е фантасмагория, родена в главата на украинско момиченце, което си играе в руините на познатото си ежедневие, унищожено от войната. Детското въображение разиграва на сцената Хагски трибунал срещу военните престъпления, в който гротескни персонажи - руски държавници и общественици, сред които и Путин, очакват своя процес.

Публиката става свидетел на един въображаем процес срещу руския властник и неговото близко обкръжение.

В текста се преплитат реални елементи от политическата и идеологическа реалност на Руската федерация с фрагменти от документални военни истории и семейни трагедии, които в нелинеен сюжет изграждат образа на войната през емоционалния свят на едно момиченце.

Написана скоро след началото на военната агресия, пиесата има премиера през февруари 2023 г. в Полша, а през юни Саша Денисова я поставя в САЩ. Постановката на Галин Стоев бе първата премиера за новия театрален сезон в Народния театър.

Всъщност в "Хага" на подсъдимата скамейка са руският президент Владимир Путин (Радена Вълканова), председателят на горната камара на руския парламент - Съвета на Федерацията - Валентина Матвиенко (София Бобчева), министърът на отбраната Сергей Шойгу (Явор Вълканов), командващият руските войски в Украйна в началото на войната ген. Сергей Суровикин, известен като "Генерал Армагедон" (Христо Петков), ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин (Юлиан Вергов), чеченският президент Рамзан Кадиров (Васил Драганов), секретарят на Съвета Съвета за сигурност на Русия и бивш шеф на ФСБ ген. Николай Патрушев (Пламен Димов), журналистката и главен редактор на прокремълския телевизионен канал RT Маргарита Симонян (Илиана Коджабашева), милиарделът и личен банкер на Путин, смятан за един от главните идеолози на войната срещу Украйна - Юрий Ковалчук (Велислав Павлов) и главният съветник на Путин, известен като "кукловода на Кремъл" Владислав Сурков (Димитър Николов).

Сценограф на спектакъла е Борис Далчев, хореограф –  Марион Дърова, композитор – Емилиян Гацов-Елби, вокален педагог – Гьорги Георгиев-Антика, а костюмите са дело на Кънчо Касабов.

В Народния театър можете да гледате „Хага“ на 14, 18 и 29 ноември, на 6, 19 и 30 декември, както и на 13 януари.