"Хамас": Ще свалим оръжие, ако се приложи решението за две държави

Свят
17:42 - 25 Април 2024
1632
"Хамас": Ще свалим оръжие, ако се приложи решението за две държави

Високопоставен политически представил на "Хамас" заяви пред Асошиейтед прес, че ислямистката въоръжена групировка е готова да се съгласи на петгодишно или по-дълго примирие с Израел и че ще сложи оръжията си и ще се превърне в политическа партия, ако бъде създадена независима палестинска държава в границите отпреди 1967 г. 

Коментарите на Халил ал Хая в интервю за АП дойдоха на фона на безизходицата в продължаващите от месеци преговори за прекратяване на огъня в ивицата Газа.

Предложението, че "Хамас" ще се разоръжи, изглежда като значителна отстъпка от страна на въоръжената групировка, чиято главна цел е унищожаването на Израел.

Малко вероятно е обаче Израел да обмисля подобен сценарий. Израел се зарече да унищожи "Хамас" след смъртоносните атаки срещу градове и кибуци в южната част на страната на 7 октомври, които предизвикаха войната, а сегашното ѝ ръководство е категорично против създаването на палестинска държава върху земите, които Израел завзе по време на Шестдневната война през 1967 г.

В разговор с АП в Истанбул Ал Хая заяви, че "Хамас" иска да се присъедини към Организацията за освобождение на Палестина (ООП), оглавявана от движението "Фатах", за да сформира единно правителство за ивицата Газа и окупирания Западен бряг. Ал Хая заяви, че "Хамас" ще приеме "напълно суверенна палестинска държава на Западния бряг и в ивицата Газа и завръщането на палестинските бежанци в съответствие с международните резолюции" по границите на Израел отпреди 1967 г.

През годините "Хамас" от време на време е смекчавал публичната си позиция по отношение на възможността за създаване на палестинска държава. Политическата му програма обаче все още официално "отхвърля всяка алтернатива на пълното освобождение на Палестина, от реката до морето" - имайки предвид зоната, простираща се от река Йордан до Средиземно море, която включва земите, които сега съставляват Израел, отбелязва АП.

Ал Хая не уточни дали приемане на решението за две държави ще означава край на палестинския конфликт с Израел или междинна стъпка към заявената от групировката цел да унищожи Израел. 

По-рано днес израелското радио "Кан" съобщи, че предстоящата военна операция на Израел в Рафах, последната останала крепост на "Хамас" в Газа, ще започне с евакуация на цивилни граждани, която може да продължи до пет седмици. В тази първа фаза на сухопътната операция цивилното население в южния град близо до египетската граница ще бъде преместено на по-безопасни места, се съобщава в информацията, цитирана от Ройтерс.

Съюзниците и критиците на Израел от месеци отправят призиви към израелския министър-председател Бенямин Нетаняху да отмени инвазията в Рафах, опасявайки се от множество цивилни жертви. Над един милион разселени палестинци от други части на ивицата Газа са намерили подслон в южния град, където се намира и основния пропускателен пункт, през който на територията на палестинския анклав преминават помощи.

Въпреки натиска, който се оказва върху Израел, правителството твърди, че трябва да продължи сухопътната операция, за да постигне целта си да унищожи "Хамас".

Според израелски официални лица в Рафах се намират четири цели бойни батальона на "Хамас", които според тях са били подсилени от хиляди оттеглящи се бойци на ислямистката групировка. Твърди се, че на територията на Рафах са държани и част от заложниците, отвлечени при нападението на "Хамас" на 7 октомври.

Междувременно през тази нощ Израел засили въздушните си удари срещу Рафах, убивайки най-малко шестима палестинци, съобщиха местни медицински служители. В седмия месец на опустошителната война срещу "Хамас" израелските сили също така възобновиха бомбардировките над северните и централните райони на анклава, както и на изток от Хан Юнис, разположен в южната част на територията.

Вчера израелски военни самолети обстрелваха северната част на Газа за втори пореден ден, нарушавайки продължилото седмици наред сравнително спокойствие, а израелските власти заявиха, че продължават да осъществява плановете си за тотално нападение срещу укритията на "Хамас" в Рафах, отбелязва БТА.