" Хамас " складирала оръжия в България , с които да нападне израелското посолство в Берлин

Немски издания публикуваха информацията, като се позовават на службите за сигурност

Новини
19:20 - 25 Май 2024
11035
"Хамас" складирала оръжия в България, с които да нападне израелското посолство в Берлин

Радикалната ислямска палестинска организация "Хамас" е планирала нападения срещу израелското посолство в Берлин и американската военна база в югозападната германска провинция Райнланд-Пфалц, написа "Велт ам Зонтаг", като се позовава на службите за сигурност, предаде БНР.

Нападенията са щели да бъдат извършени с оръжия, държани в таен склад в България.

Германските власти са открили картографски материали в мобилния телефон на заподозрян член на "Хамас", който бе арестуван в Берлин през декември 2023 г. С тези данни полицията е успяла да разкрие план за атентати срещу израелското посолство в Берлин и една американска военна база в провинция Райнланд-Пфалц.

Задържаният е роден в Ливан. Той е обвинен в подготовка на атентати. Смята се, че от пролетта на 2023 г. той е имал задачата да намери оръжеен склад на "Хамас" в Европа. Според данни на германската прокуратура складът е бил в България и е разкрит с помощта и на българските власти.

Оръжията е трябвало да бъдат транспортирани до Берлин за потенциални нападения.

Ако обвиненията се докажат, това може да означава ново измерение на тероризма на "Хамас". Опасенията са, че "Хамас" може да се отдалечи от досегашната си регионално ориентирана програма и да се превърне в глобално действаща терористична милиция.