"Хиляда и една нощ" омайва София

Именитият хореограф Елдар Алиев е възхитен от балетната трупа на Софийската опера и я похвали за майсторството

Култура
17:47 - 20 Май 2022
4501
"Хиляда и една нощ" омайва София

В пет дати - 27, 28, 29, 31 май и 1 юни приказната история за Шехерезада, която с мъдростта и красотата си успява да стопли леденото сърце на суровия султан Шахриар, ще оживее на сцената на Софийска опера и балет. Любимите истории за Синдбад, Аладин и вълшебната лампа и Али Баба и четиридесетте разбойници ще бъдат разказани с хореографията на големия балетмайстор Елдар Алиев и пленителната музика на Фикрет Амиров.

Музиката в балета е под диригентството на Ейюб Кулиев и Борис Спасов. Балетните майстори Никола Хаджитанев и Цецо Иванов ще се сменят в роята на Шахриар. В ролята на Нурида са примата на Софийска опера Марта Петкова и известната украинска балерина Екатерина Чебикина. Като Роб ще се изявят Емил Йорданов и Матю Уитъл, а като Шехерезада – Боряна Петрова и Марта Петкова.

Директорът на Софийска опера акад. Пламен Карталов сподели, че е щастлив този прекрасен балет да е включен в репертоара на Софийската опера. Процесът на подготовката му, беше прекъснат заради пандемията и, че през този сезон това е първата премиера на балетната трупа.

Съветникът към азербайджанското посолство Улфат Мачанов изтъкна, че в Азербайджан ценят много България и българската култура. Той е убеден, че българската публика ще хареса много балета „Хиляда и една нощ" на известния композитор Фикрет Амиров, чиято 100-годишнина се отбелязва тази година.

Фото: Софийска опера

Световноизвестият хореограф Елдар Алиев сподели, че е поставял този балет в САЩ през 1994 г. и преди известно време в Мариинския театър.
Той смята, че това е сложен балет с особено трудни мъжки танци и поддръжки. Познавам отлично балетната трупа в София и е удоволствие за мен да работя с нея, каза с усмивка маестрото.

Диригентът Ейюб Кулиев гастролира за първи път в България. Той е изключително доволен от високопрофесионалното ниво на оркестъра и намира, че „Хиляда и една нощ“ ще се приеме с въодушевление от публиката. Ейюб Кулиев смята за висока чест да работи в тандем с Елдар Алиев.

И тримата балетни артисти Марта Петкова, Боряна Петрова и Никола Хаджитанев единодушно споделиха възхищение от работата си с Елдар Алиев, изказаха своята благодарност да работят с него и въпреки, трудната танцова партитура смятат, че трупата ще се представи блестящо.

Художественият ръководител на балетната трупа Александър Александров също сподели възхищението си от Елдар Алиев с когото е работил в Америка и пожела на цялата творческа трупа на балета успех на предстоящата премиера на „Хиляда и една нощ“.

Снимки: Агнес Методиева