"Хизбула" е придобила руски противокорабни ракети

Русия
14:33 - 09 Ноември 2023
3016
"Хизбула" е придобила руски противокорабни ракети

Възможно е "Хизбула" да се е сдобила с руски противокорабни ракети, които да използва срещу американски военни кораби, съобщи "Ройтерс".

По-рано миналата седмица лидерът на организацията Саид Хасан Насрала предупреди Вашингтон, че неговата групировка е подготвила нещо за американските кораби, разположени в Близкия изток след избухването на войната в Израел миналия месец.

Според неназовани източници на "Ройтерс" Насрала може да е имал предвид противокорабните ракети, включително произведената в Русия "Оникс" (или "Яхонт") с обсег 300 км. "Оникс" е разработена за първи път през 1993 г. и може да бъде изстрелвана от въздуха, от земята или от подводници.

Възможно е организацията, действаща в Ливан, но подкрепяна от Иран, да е получила ракетите, докато е помагала на президента на Сирия Башар Асад в гражданската война преди повече от десет години. Въпреки това групировката никога не е потвърждавала, че притежава това оръжие, пише информационната агенция.

На въпрос за новината, че "Хизбула" вероятно се е сдобила с ракетите, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че "това е новина без никакво потвърждение. Не знаем дали е вярна, или не".

По-рано тази седмица Уолстрийт джърнъл съобщи, че ЧВК "Вагнер" може би предоставя на "Хизбула" противовъздушни системи "Панцир". Според американски официални лица трансферът все още не е потвърден.

Подкрепяната от Иран "Хизбула" досега се въздържаше от пълноценно участие във войната на Израел с "Хамас", въпреки че имаше трансгранични сблъсъци по оста Южен Ливан - Северен Израел. Ясно е обаче, че тя е част от т.нар. "Ос на съпротивата" и че вероятно ще действа срещу израелците при ескалация в Ивицата Газа.