"Хизбула" изстреля 320 ракети по Израел

Агресията на Хизбула рискува да въвлече народа на Ливан и целия регион в пълномащабна война, предупредиха от израелската армия

Новини
09:31 - 25 Август 2024
2488
"Хизбула" изстреля 320 ракети по Израел

Продължава израелският обстрел срещу позиции на Хизбула в южен Ливан. Вече има един загинал при удар срещу автомобил, съобщават ливански медии. Израелската армия съобщи, че 100 изтребителя са разрушили хиляди ракетни установки на Хизбула, насочени срещу цели в северен и централен Израел.

48 часа извънредно положение е обявено в Израел. Ливанското шиитско движение Хизбула започна обстрел по израелска територия с ракети и дронове. По данни на движението са изстреляни над 320 ракети Катюша към Израел.

По-рано израелски изтребители са нанесли въздушни удари по територията на Ливан, за да предотвратят готвено ракетно нападение срещу израелска територия.

Полетите на летище „Бен Гурион“ в Тел Авив бяха отменени за кратко и после възобновени, а израелското правителство се събра на заседание преди час. От Хизбула обявиха официално, че е завършена първата фаза от атаката срещу Израел в отговор на убийството на Фуад Шукр - вторият човек в йерархията на движението в Бейрут миналия месец. Според движението при ударите са поразени 11 израелски военни обекта.

Израелските власти предупредиха жителите в района на южен Ливан, където Хизбула оперира, да напуснат незабавно. Обявяването на извънредно положение в Израел позволява на властите да ограничават движението на цивилни.

Агресията на Хизбула рискува да въвлече народа на Ливан и целия регион в пълномащабна война, предупредиха от израелската армия. Съединените щати и Израел са в непрекъсната комуникация, обявиха от Белия дом. Американският министър Лойд Остин разговаря с израелски си колега Йоав Галант. Пентагонът обяви, че Съединените щати са готови да подкрепят Израел.