"И все пак, Животът е прекрасен": Морфов се завръща

Режисьорът сътворява тъжно-смешен карнавално-театрален спектакъл, премиерата е през март в "Театро отсам канала"

Актуални новини
00:45 - 09 Февруари 2024
56497
"И все пак, Животът е прекрасен": Морфов се завръща

Александър Морфов се завръща в българския театър. Година след като беше уволнен дисциплинарно от директора на Народния театър Васил Василев, именитият режисьор поставя спектакъла „И все пак, Животът е прекрасен”. Този път премиерата ще бъде на сцената на "Театро отсам канала", а датата е 4 март, научи първо Lupa.bg.

“И все пак, Животът е прекрасен“ е по пиесата “Самоубиецът” на руския драматург Николай Ердман, която най-дълго е останала под тоталната забрана на комунистическата цензура – цели 60 години. Наричат “Самоубиецът“ – “Ревизор“ на 20-ти век, сравняват Ердман с Гогол.

Руският поет Осип Манделщам пише: “Пиесата ни дава отговор защо продължихме да живеем, когато всичко ни тласкаше към самоубийство.”

"От този драматургичен текст, по изключително остроумен и интелигентен начин, Александър Морфов сътворява карнавално-театрален спектакъл, може би “най-смешният и най-тъжен спектакъл, създаван през последните 30 години на българската сцена", споделят от "Театро отсам канала".

Със сигурност, спектакълът “И все пак, Животът е прекрасен” не би имал такова силно въздействие без участието на Камен Донев и невероятно талантливите и изключителни български актьори, казват още от театъра.

“И все пак, Животът е прекрасен“ се завръща с нова версия и нови актьори, на ново място - "Театро отсам канала".

От плаката на постановката става ясно, че освен Камен Донев, в спектакъла ще играе и актрисата и съпруга на Морфов - Рени Врангова. Засега имената на другите участници в постановката на Александър Морфов официално не са обявени.

Най-вероятно датата на премиерата на “И все пак, Животът е прекрасен” през март не е избрана случайно от режисьора. Точно преди 12 години постановката на Морфов "Животът е прекрасен" имаше своята премиера в Народния театър "Иван Вазов", където с известно прекъсване се играеше до лятото на миналата година.

Спектакълът падна от афиша на Народния театър заради отказа на Камен Донев да играе в спектакъла в знак на солидарност с Александър Морфов, който бе уволнен несправедливо според актьора. Донев напусна "Животът е прекрасен", в който играеше главната роля, заради "крайна нетърпимост към ситуацията в Народния театър и безобразното, арогантно поведение на директора на театъра". От Народния отвърнаха, че актьорът насажда напрежение и уронва престижа на театъра. В "Животът е прекрасен" в Народния театър участваше и Рени Врангова.

Последният спектакъл за момента спектакъл на Александър Морфов е "Антигона", поставен в Драматичния театър в Плевен и чиято премиера беше през лятото на 2022 г.