"Икономист": Сухопътен Шенген може да се забави след 2025 г.

ЕС
09:28 - 05 Февруари 2024
1561
"Икономист": Сухопътен Шенген може да се забави след 2025 г.

Съществува риск действието на Шенгенското споразумение за всички граници на България да бъде отложено за след 2025 г. Но България разполага със солиден аргумент пред Австрия да не се стига до този сценарий. Това коментира "Икономист интелиджънс юнит" (ЕIU) в самия край на януари - месец след споразумението за въвеждане от края на март на Шенген за български и румънски граждани по международните летища и пристанища.

Прогнозата на компанията, част от групата, издаваща списание "Икономист", е, че до парламентарните избори в Австрия през септември преговоритe по този въпрос с властите във Виена ще спрат. Основната посочена причина е, че темата за миграцията е чувствителна за австрийците, особено в предизборна обстановка.


Отпадането на паспортния контрол по сухопътните граници ще стане още по-проблемно след вота, тъй като има голям шанс управляващата сега консервативна Австрийска народна партия на канцлера Карл Нехамер да създаде коалиция с крайнодясната Партия на свободата (FPÖ). Националистите са за решителни мерки срещу нелегалната миграция и посрещнаха с особено остри критики споразумението с България и Румъния. В друго проучване на EIU по този повод дори се споменава за риск от "безсрочно отлагане" на Шенген за двете страни, ако FPÖ влезе в правителството.

"Но енергийната сигурност вероятно ще играе важна роля за пълното задействане на Шенген за България", допълват от EIU. И припомнят как в София отмениха транзитната такса за руски природен газ само два месеца след въвеждането ѝ - не само заради Унгария, но и защото и Австрия продължава да е зависима от този източник.

Тази зависимост ще се изостря през 2024 г. заради неяснотите дали ще спре преносът през Украйна. Той е договорен далеч преди да избухне войната всеки ден "Газпром" изпраща по това трасе за Централна Европа около и малко над 40 млн. куб. м. газ. Но Киев няколко пъти заявява, че няма намерение да преговаря за нов транзитен договор, а настоящият изтича в края на настоящата година. Така преносът през България на руски газ се превръща във единствената алтернатива, предаде "Дневник".