"Има такъв народ" и ДПС отказали среща със Заев

Актуални новини
17:00 - 17 Юни 2021
2033
"Има такъв народ" и ДПС отказали среща със Заев

Срещи с лидерите на четирите водещи партии в миналия парламент е поискал македонският премиер Зоран Заев при посещението си в София, разказа той след разговори със служебния министър-председател Стефан Янев.

"Две от партиите ни отказаха заради предизборни ангажименти, Бойко Борисов и Корнелия Нинова намериха време да разговаряме", уточни Заев.

Другите две партии, с които е искал среща македонският премиер, са "Има такъв народ" на Слави Трифонов и ДПС, които бяха съответно втора и четвърта по големина в 45-ото НС.

"Естествено знаем, че България има правителство и президент, но тези срещи бяха нужни дори и като израз на приятелство и добра воля", обясни Заев.

Ново предложение, срещу което България да вдигне ветото си за започване на преговори на Македония с ЕС, е направил Заев на премиера Стефан Янев, обявиха двамата след разговорите си.

Не бяха обявени обаче подробности. Заев е бил поканен да остане в София за вечеря, на която да продължат разговорите. Проблемите са двустранни и има начин да ги решим, категорични бяха и двамата премиери. "Македония ще има нова европейска конституция и в нея като държавотворни народи ще бъдат записани българи и хървати", обеща Заев. 

Снимка: Агнес Методиева