"Ислямска държава" ликува за смъртта на Солеймани

Джихадистите се надяват да си върнат територии в Ирак и Сирия

Свят
21:10 - 10 Януари 2020
3573
"Ислямска държава" ликува за смъртта на Солеймани

Джихадистката организация "Ислямска държава" приветства смъртта на иранския генерал Касем Солеймани, ръководител на елитните сили Кудс. В изявление те описват смъртта на генерала като акт на божествена намеса, която облагодетелства джихадистите, но не споменават САЩ, съобщава Би Би Си.

Иран и милициите, които спонсорират в Ирак, се заклеха да отмъстят за убийството. Това поставя американските сили в Ирак и онези от западните съюзници, които работят редом с тях, директно на огневата линия.

Това е добра новина за ИД и ще ускори възстановяването им от ударите след разбиването на "Халифата". Добра новина за екстремистите е и че иракският парламент прие предложение за незабавно изтегляне на американците от цялата страна.

След убийството на Солеймани, САЩ прекратиха обучението, както и операциите. Това направиха и Дания, и Германия. Германците изтеглят военни от Йордания и Кувейт.

През 2014 г. джихадистите преминаха в настъпление и превзеха големи части от Ирак, включително Мосул, вторият град на страната. Водещият шиитски духовник в Ирак, Аятолах Али ал-Систани, издаде призив за борба срещу сунитските екстремисти.

Млади шиити доброволно участват с хиляди, а Солеймани и неговите сили Кудс помагат за трансформацията им във въоръжени части. Милициите са безмилостни, често брутални врагове на ДАЕШ.

Сега подкрепяните от Иран групировки са погълнати от иракските военни в рамките на организация, наречена Народна мобилизация. Най-изтъкнатите лидери на милицията са мощни политически лидери.

В годините след 2014 г. САЩ и милициите са изправени пред един и същи враг. Но шиитските милиции изглежда се връщат към своите корени, които се крият в борбата срещу окупацията, ръководена от САЩ след инвазията през 2003 година.

Откакто Тръмп едностранно се оттегли от ядреното споразумение с Иран през 2018 г., американците и иранците се въртят по спиралата към ръба на войната. Преди да бъде убит Солеймани, шиитските милиции вече обръщаха погледа си към американците.

Историята показва, че джихадистките екстремисти процъфтяват най-много, когато могат да се възползват от нестабилността, хаоса и отслабените, разделени врагове.