"Изкуплението Шоушенк" се връща в кината

25 години след премиерата филмът излиза ремастериран в избрани киносалони

Новини
12:09 - 06 Август 2019
1680
"Изкуплението Шоушенк" се връща в кината

Дори да сте сред малцината, които не са го гледали, невъзможно е никога да не сте чували за "Изкуплението Шоушенк". Филмът излиза през 1994 г. и е базиран на новелата на Стивън Кинг "Рита Хейуърт и изкуплението Шоушенк". Лентата разказва историята на Анди Дюфрен, несправедливо осъден за убийството на жена си и нейния любовник.
 
В актьорския състав влизат Тим Робинс, Морган Фрийман, Боб Гънтън и други. Сценарист и режисьор е Франк Дарабонт, а музиката е на Томас Нюман.
 
Анди Дюфрен, работил като банкер цял живот, предлага услугите си на затворническата администрация. Той им дава да прехвърлят големи суми пари в сметките си, без да бъдат облагани с данък. По този начин затворникът си осигурява спокойно време да помисли как да излезе от ситуацията.
 
Филмът излиза през 1994 г. в ограничен брой кина. За съжаление "Изкуплението Шоушенк" не печели много, тъй като "Форест Гъмп" и "Скорост" излизат същата година. Филмът обаче е оценен от критиката и получава 7 номинации за "Оскар", включително за най-добра продукция.
 
Въпреки че не е оценен тогава, в днешни времена "Изкуплението Шоушенк" се счита за една от класиките в киното и се намира на първо място по рейтинг в IMDB. През 2019 г. се навършват 25 години от излизането на култовия филм, затова "Columbia Pictures" реши да зарадва феновете му с няколко специални прожекции. Те ще се състоят на 22, 24 и 25 септември в избрани кина в САЩ, а билетите вече са в продажба.