"Като две капки вода" стартира тази вечер с кауза

Шоуто ще е съвместен проект с УНИЦЕФ

Новини
14:17 - 12 Февруари 2023
6556
"Като две капки вода" стартира тази вечер с кауза

В неделя вечер започва мини издание на "Като две капки вода". Шоуто ще бъде с благотворителна цел и всяка вечер ще е посветена на различен проект, в който зрителите да се включат с дарения.

В студиото на НОВА  разказа повече за благотворителните каузи, които зрителите ще могат да подкрепят по време на любимото шоу за имитации.

„Всяка вечер от благотворителния мини сезон ще бъде посветена на различна кауза, която УНИЦЕФ от години развива в България. Ще има и една обща кауза по време на трите вечери по време на най-обичаното и гледано шоу „Като две капки вода“. Ще се обединим и в подкрепа на пострадалите в Турция и в Сирия", разказа пред нОВА директорката „Комуникации“ на УНИЦЕФ Боряна Гидикова.

Тази вечер сме посветили предаването на каузата „Закрила за всяко дете“. Статистиките ни има много тревожни – всяко второ дете в България е преживяло някаква форма на насилие. Било то емоционално, физическо или дори онлайн. Каузата тази вече е в подкрепа на три зони „Зона ЗаКрила“, които са създадени от УНИЦЕФ в партньорство с фондация „Анимус“. Надяваме се да съберем средства, за да ги дофинансираме поне до края на годината и да помогнем на поне още 300 деца, каза Гидикова.

„Целта ни е да създадем една голяма мрежа от подобни центрове в подкрепа на децата и семействата, пострадали от насилие, задно с държавата. Трябва да има такива центрове във всеки един областен град. Под един покрив и на едно място те срещат подкрепа от социални работници, психолози, юристи. Според случая и нуждите те могат да получат каквото им е необходимо. В тези центрове имаме така наречената „синя стая“, където децата могат да дадат щадящо своите показания по различните случаи. Без да бъдат в пряк контакт със следователите и с помощта на психолози да работят върху проблема“, пояснява Боряна Гидикова.

„Важно е за цялото общество първо да регистрираме тези проблеми, да не оставаме безпристрастни към тях. За нас е важно и ключово хората да се замислят, когато проявяват агресия – дори словестна спрямо децата си. Както вчера ДесиСлава каза в интервю за вашето предаване – всички познаваме примери, които по един или друг начин вредят на децата си. И това трябва да спре!“, категорична е тя.

Много български звезди в компанията на малки деца довечера ще излязат на сцената на „Като две капки вода“, за да подкрепят каузите на УНИЦЕФ. Сирийския посланик у нас каза, че помощта трудно стига до тях. Единственият начин е по въздушен път. Вие как успявате да си проправите път до там?

„Слава Богу ние имаме регионален офис и в Сирия, и в Турция. Там на място вече се предоставя хуманитарна помощ, оказва се психологическа подкрепа на семействата. Нашите екипи са на терен и в училищата, и в палатковите лагери, където им се осигурява подслон. Ситуацията е много тежка и целият свят е насочил вниманието си върху нуждите там. Започнахме кампания и тук. Всеки българин, който желае да помогне на нуждаещите се, може да помогне със смс на 1021 с текст UNICEF. Освен това в трите вечери на „Като две капки вода за всяко дете“ всеки лев от смс-ите, с които хората ще гласуват за своите любими изпълнители, ще отива за тази кауза. Има страшно много хора, които искат да помогнат, за което им благодаря страшно много. Невероятно е как за съжаление в такива ситуации с лоши поводи се обединяваме. Положението е критично, защото още има вторични трусове“, категорична е Боряна Гидикова.

„Вече раздаваме одеяла, хигиенни материали. В Сирия положението е много сериозно заради опасността от възникването на епидемия от холера. Там е много важно хората да имат достъп до питейна вода, което вече УНИЦЕФ прави на място. Правим каквото е по силите ни и апелираме за това хората да ни подкрепят и да ни съдействат. Вече имаме изпратени камиони с хуманитарна помощ от най-близките складове в Ливан и Йордания. Работата там ще продължава с години. Нашият фокус разбира се са децата – да се окаже помощ на всички организации, които се занимават с това да помагат на хората. Защото има много деца, които са загубили семействата си и са с неясно бъдеще. В момента се опитваме да им дадем това, от което имат нужда и да ги опазим.“

Всеки, който желае, може да помогне чрез смс-и и за Турция, и за Сирия и по време на благотворителния мини сезон на „Като две капки вода за всяко дете“, които ще се излъчва в следващите три дни.