"Кикимора" спечели голямата награда в конкурса "Пролет" на БНР

Култура
14:22 - 30 Септември 2022
1868
"Кикимора" спечели голямата награда в конкурса "Пролет" на БНР

Групата "Кикимора" с песента "Сън" е големият победител в 53-ото издание на конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет", съобщиха от БНР.

Журито бе в състав  Поли Генова, Дони, поетът Александър Петров, фронтменът на "Б.Т.Р." - Атанас Пенев, Румен Бояджиев-син, музикантът и преподавател Мирослав Турийски, директорът на международния варненски фестивал "Откритие" - Доно Цветков.

Генералният директор на БНР Милен Митев връчи голямата награда - статуетка с нова визия, създадена от Елизар Милев - затворен ринг на слушалки с поставено между тях стъкло, изобразяващо звукови вълни с цвета на конкурса.

"Финалът на конкурса "Пролет" е едно от най-важните събития в календара на БНР. Той обединява отговорността ни към половинвековната история на конкурса и към настоящето и бъдещето на българската музика. Тази вечер имахме 12 финалисти и всеки от тях е победител, а най-големият е публиката", коментира Милен Митев.

За първи път голямата награда в конкурса дава възможност на победителя да създаде нова песен, продуцирана от БНР.

Наградата на слушателите получи групата Rock Session с песента "Есента". Музикантите получиха картината "Джаз" на Вили Николов, връчена им от програмния директор на медията Даниела Късовска.

Наградата - участие на фестивала „Евросоник“ в Грьонинген - Нидерландия, отиде при Yavi. Грамотата и пластиката от ахат отидоха при Явор Велчев – Yavi, който ги получи от Албена Миланова- член на УС на БНР, а преди това дългогодишен директор на „Международна дейност“ в радиото.

Като член на EBU (Европейския съюз за радио и телевизия), БНР дава шанс на един от финалистите в конкурса да представи България с концерт на фестивала "Евросоник" в Нидерландия. Сред носителите на тази награда са групите "Б.Т.Р.", "Д2", "Шангри ла", "Уикеда", "Акага", Phuture Shock, "Силует", Криста и Огнян Драндийски, Gravity Co, Der Hunds, Saint Electrics, Рут Колева, Jeremy, Hayes & Y, Airbag.